Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає владу Білорусі негайно звільнити заарештованих лідерів опозиції


Прихильник білоруської опозиції у міліцейському автобусі біля СІЗО в Мінську, 20 грудня 2010 року
Прихильник білоруської опозиції у міліцейському автобусі біля СІЗО в Мінську, 20 грудня 2010 року

Брюссель – Європейська співдружність закликає владу Білорусі припинити насильство i негайно звільнити арештованих лідерів опозиції. З такою заявою виступила голова європейського дипломатичного корпусу Катрін Аштон, реагуючи на застосування сили у перебігу суперечливих президентських виборів у Білорусі. Президент Європарламенту Єжи Бузек назвав інциденти неприйнятними, а побиття кандидатів – «обурливими й ганебними».

Останні події у Мінську перекреслили відносне покращення ситуації з демократією, яку останнім часом відзначала європейська співдружність. Верховний представник ЄС із закордонної та безпекової політики Катрін Аштон засуджує застосування сили проти маніфестантів та арешти опозиційних лідерів.

«Катрін Аштон висловлює жаль з приводу того, що події вчорашнього вечора не відображають того відносного прогресу, який ми відзначили протягом передвиборчого періоду», – заявила в понеділок речниця голови європейської дипломатії Мая Коціянчич.

Взявши до уваги перші висновки міжнародних спостерігачів, Катрін Аштон зауважує, що, на жаль, щоб відповідати міжнародним демократичним стандартам, Білорусі ще залишається пройти чималий шлях.

«Ці вибори – ще одна втрачена можливість» – Бузек

Європарламент, який серед брюссельських євроустанов відіграє роль, так би мовити, «наглядача за повагою до демократичних принципів», відреагував на побиття білоруських опозиційних лідерів ще категоричніше.

Речник голови Європейського парламенту Роберт Ґолянський, коментуючи реакцію Єжи Бузека на події у Білорусі, сказав, що такі дії влади та правоохоронних органів є неприпустимими.

«Єжи Бузек вважає ці боягузливі напади на беззахисних кандидатів на президента Білорусі обурливими й ганебними, – зазначає Роберт Ґолянський. – Президент Європарламенту був шокований свідченнями й вістками про побиття (опозиційних) кандидатів силами міліції. Такі дії, на його думку, є неприпустимими. Цей інцидент кидає тінь на президентські вибори у Білорусі, громадяни якої заслуговують на життя у демократичній державі».

З огляду на перші висновки міжнародних спостерігачів за результатами виборів, голова Європарламенту Єжи Бузек заявив, що шкодує, через ще одну втрачену можливість і додає, що «уряду Лукашенка явно не вистачає демократичної законності, а Білорусь, на жаль, залишається однією з останніх авторитарних держав Європи».

«Батіг та пряник»

Попри те, що останнім часом відносини між Європейським Союзом та Білоруссю й почали поступово покращуватися, її лідер Олександр Лукашенко разом із низкою політиків донедавна залишалися «персонами нон-ґрата» у державах Євросоюзу.

Політика «батога й пряника», яку Брюссель застосовує у відносинах із Мінськом, полягає ще й у обіцянках полегшення візового режиму для її громадян, розширення торговельних можливостей та економічної співпраці. Все це, зокрема, передбачено ініціативою «Східного партнерства», учасницею якої є і Білорусь.

Проте, як неодноразово наголошували європейські чільники, ці покращення можливі тільки за умови, якщо влада країни проілюструє своє прагнення до демократичних перетворень та поваги до прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG