Доступність посилання

ТОП новини

Американський Сенат підтримав ратифікацію договору про СНО з Росією


Прага – У світі привітали рішення Сенату США, який схвалив ратифікацію договору, відомого у Сполучених Штатах за скороченням «New START», а в Росії – «СНВ-III», з контролю над стратегічними наступальними озброєннями з Росією. Голосування сенаторів у середу було особливо важливе, бо Білий дім побоювався, що республіканська опозиція блокуватиме ратифікацію цього договору і зможе підірвати процес перезавантаження відносин із Росією, що його так посилено просував президент Барак Обама.

Фактично чи не всі світові лідери привітали принципово нову ядерну угоду про контроль над озброєннями між США та Росією. Це стало, після місяців гарячих дискусій, головною зовнішньополітичною перемогою Барака Обами і суттєвим просуванням на шляху потепління відносин Вашингтона з Москвою.

Сенатори розділилися у своєму виборі: 71 – за ратифікацію, 26 – проти. Для ухвалення було досить і 67 голосів. Серед тих, хто був проти, старійшина сенату, республіканець Джон Кіл, який разом зі своїми однодумцями вважає, що така угода зв’язує руки США щодо модернізації своєї оборони. Білий дім навіть був змушений оголосити перед цим про виділення понад 80 мільярдів доларів на фінансування модернізації національного ядерного комплексу та піти на інші поступки й задобрювання частини республіканців, котрі на чолі з сенатором Луґаром все ж проголосували за ратифікацію договору. Таких було 13.

«Ми будемо в змозі довіряти, але й перевіряти» – Обама

Президент Барак Обама на прес-конференції після голосування в Сенаті заявив: «Це найсуттєвіша угода з контролю над озброєннями за майже 20 років. Це поставить нас і Росію у більш безпечні умови і зменшить ядерні арсенали. З цією угодою наші інспектори повернуться до російських ядерних комплексів. Таким чином ми будемо в змозі довіряти, але й перевіряти».

Барак Обама і його російський колега Дмитро Медведєв ще 8 квітня підписали у Празі договір про СНО, який замінить попередній, що діяв від 1991 року і втратив чинність у грудні минулого року.

17 грудня 25 міністрів закордонних справ країн Європи звернулися з відкритим закликом через «Нью-Йорк Таймз» до Сенату США про підтримку ратифікації цієї угоди.

Варто нагадати, що все ж сенатори внесли дві поправки перед голосуванням – вірність американським зобов’язанням щодо ПРО і продовження модернізації національного ядерного потенціалу.

Хоча такі поправки нібито й не зачіпають основ договору, все ж речник Дмитра Медведєва сказав у четвер, що ці поправки США будуть розглянуті російськими законодавцями, перш ніж Росія ратифікує, як вона каже, СНВ-3.

За словами спікера Держдуми Росії Бориса Гризлова, не виключено, що нижня палата зможе ратифікувати угоду в Москві вже цієї п’ятниці (24 грудня). «Якщо ті умови, котрими доповнена ратифікаційна резолюція, не зачіпають тексту угоди, то ми можемо навіть завтра ратифікувати цей договір», – сказав Гризлов.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG