Доступність посилання

ТОП новини

Кияни захищають лаврські музеї


У середу в Києві відбулась акція протесту «Не дамо викинути музеї з Лаври!»
У середу в Києві відбулась акція протесту «Не дамо викинути музеї з Лаври!»

Київ – Кілька громадських організацій та відомі діячі культури провели у четвер під стінами Лаври флеш-моб проти відселення з її території низки музеїв. Таке відселення передбачене постановою Кабміну та рішенням Київради. А це призведе до фактичного знищення музеїв, вважають протестувальники. Водночас у Державній службі з питань національно-культурної спадщини запевняють, що музеї з Лаври ще довго не відселятимуть, оскільки немає відповідних приміщень.

Перед воротами та касою Києво-Печерського заповідника у четвер була незвична для буднього дня довжелезна черга. В руках у кожного з більш ніж сотні охочих потрапити до заповідника – аркуш із написом: «Я люблю, відвідую, підтримую музеї Лаври».

Мета цього флешмобу – захистити музеї, які за урядовим рішенням можуть бути викинуті з території Києво-Печерського заповідника, зазначає координатор акції, представник руху «Простір Свободи» Тарас Пушкар.

«Ми засвідчуємо нашу підтримку музеям Лаври. Ми усвідомлюємо велику цінність колекцій, які там зберігаються, і вважаємо варварством виселення музеїв. Ми виявляємо свою солідарність із музеями: зараз стоїмо в символічній черзі за квитками, а тоді вирушимо на екскурсію», – пояснює організатор.

Музеї переїдуть у «Мистецький арсенал» – чи на вулицю?

Окрім активістів громадських організацій у черзі за квитками можна було побачити і українських діячів культури. Серед них і актор – більш відомий як ведучий Майдану 2004 – Євген Нищук. Він вважає, що музеї відселяють для задоволення потреб УПЦ МП, а це ставить під сумнів святість цієї церкви, говорить Нищук.

«У такому разі немає віри в те, що це духовна територія. Хоча в жодного з нас нема сумніву у святості цього місця, – наголошує він. – Ніщо не заважає одночасно відчути святість Лаври і відвідати музеї».

Серед музеїв, які планують виселити, – Національний музей декоративно-прикладного мистецтва. Працівники музею зізнаються, що їхнє приміщення вже оглядали архітектори УПЦ МП, нібито, щоб оцінити його належність до церковної архітектури. Керівництво музею згодне на відселення лише в більші та зручні для експозицій приміщення, говорить заступник директора музею Людмила Білоус. За її словами, музей можуть відселити на територію «Мистецького арсеналу», цей варіант вона вважає прийнятним.

Однак голова Державної служби з питань національної культурної спадщини Андрій Вінграновський можливість відселення музеїв у найближчій перспективі відкидає.

«Поки що ніхто нікого не виселяє, оскільки за законом переселяти музей можна лише у краще приміщення, яке відповідає всім нормам. А таких немає і не передбачається. Створена урядова робоча група не знайшла варіантів. На мою думку, музеї заслуговують на кращі будівлі, аніж келії, які 300 років тому будували собі монахи. Але їх немає!» – говорить Андрій Вінграновський.

Рішення про відселення музеїв із Лаври український уряд ухвалив у серпні, невдовзі рішення про виселення трьох музеїв ухвалила і Київрада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG