Доступність посилання

ТОП новини

Україна інтегрується до європейської економіки, а Митний союз – в запасі


Президент Віктор Янукович та єврокомісар Штефан Філе
Президент Віктор Янукович та єврокомісар Штефан Філе

Київ – Україна у найближчій перспективі зможе тісніше співпрацювати з Євросоюзом в економічній сфері та спростити візовий режим, прогнозують провідні українські експерти, які виступили 11 січня з нагоди візиту до України єврокомісара Штефана Філе. Однак вони зазначають, що останні дії влади та опозиції суттєво перешкоджають процесові європейської інтеграції. Натомість у владі вважають, що Україна суттєво поліпшила свої європейські перспективи.

Сьогодні основним рушієм інтеграції України до європейського простору є передовсім взаємні економічні інтереси обох сторін, констатує директор інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов.

Тому, на його думку, найбільшими гальмівними чинниками для співпраці України та ЄС є розбалансованість української економіки та політизація економічних домовленостей між Україною та Євросоюзом.

«Зустрічі єврокомісара із українською владою, Європейською бізнес-асоціацією, яка представляє певні кола українського бізнесу, з опозицією та правозахисниками свідчить про економічний характер цього візиту. Його мета – з’ясувати стан української економіки та політику українського уряду щодо неї. А економічна ситуація, попри поліпшення, є суперечливою», – каже Толстов.

На думку політолога, погіршують ситуацію взаємні звинувачення влади та опозиції, і те, що жодна зі сторін не приділяє розвитку співпраці з ЄС належної уваги. Це дає додаткові аргументи тим силам у Європі, які не зацікавлені в поглибленні співпраці з Україною, пояснює Сергій Толстов.

Зіграти на «альтернативному» митному союзі – або втратити європейську перспективу

Сьогодні Україна має нагоду рухатися до європейської спільноти за такими векторами, як спрощення візового режиму, асоціація й зона вільної торгівлі з ЄС, та співпраця з питань безпеки. На більше сьогодні розраховувати не варто, зауважує експерт-міжнародник Олександр Сушко. На його думку, навіть за цими напрямками є суттєві проблеми.

«Маємо кризу угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Раніше це були торговельні перемовини, зараз – переговори про політичну орієнтацію. Бо нині українська влада має альтернативу – зона вільної торгівлі (з ЄС – ред.) чи Митний союз із країнами пострадянського простору. З одного боку, це дає змогу торгуватися з ЄС щодо кращих умов для України. З іншого – якщо за рік не буде суттєвого прогресу в європейському напрямку, то ризик вступу до Митного союзу стане дуже високим», – визнає Олександр Сушко.

За його словами, найбільшою проблемою тут є відсутність єдиного бачення міжнародної політики України в її владі, суспільстві та великому бізнесі, адже навіть він у владі представлений частково, каже експерт.

Натомість представники уряду та правлячої коаліції оцінюють європейські перспективи України більш оптимістично. На сьогодні чверть обсягу зовнішньої торгівлі припадає на Євросоюз, а частка його зовнішніх інвестицій в українській економіці сягнула 72%, відзначає народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. А це, зауважує він, свідчить про сприятливі умови для подальшої європейської інтеграції.

«Поки політики дискутували, співпраця з країнами Європейського Союзу на економічному рівні посувається вперед. Основні вектори європейської інтеграції – це домовленості про безвізовий режим, які стануть базою для проведення Євро -2012, та угода про асоціацію і зону вільної торгівлі, підготовка якої завершується, тож, я гадаю, її буде ухвалено до кінця року», – підсумував депутат.

Такі ж терміни підписання угод з ЄС називає і Президент України Віктор Янукович. Український уряд має намір активно продовжувати курс на європейську інтеграцію – про це, зокрема, заявив у вівторок прем’єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з єврокомісаром Штефаном Філе. Зі свого боку, Філе визнав, що переговори про зону вільної торгівлі з ЄС активізувалися саме з ініціативи українського уряду.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG