Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ притягує до відповідальності всіх порушників закону – заступник Генпрокурора


Заступник Генпрокурора Євген Блажівський
Заступник Генпрокурора Євген Блажівський

Київ – У День українського політв’язня, 12 січня, Верховна Рада мала заслухати звіт Генпрокуратури про арешти опозиційних політиків. За відповідну постанову напередодні проголосували 408 народних депутатів. Однак Генпрокурор України Віктор Пшонка не прибув сьогодні до парламенту, оскільки, за словами Голови ВРУ Володимира Литвина, перебуває у відрядженні. У зв’язку з цим відповідну інформацію депутатам надав заступник Генпрокурора Євген Блажівський.

Зокрема, Євген Блажівський заявив, що інформація про утримання колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в Лук’янівському СІЗО, в секторі, де перебувають засуджені до вічного позбавлення волі, не відповідає дійсності. Як і те, що екс-міністр перебуває «під постійним відеонаглядом».

Блажівський зазначив, що на даний час «Луценко утримується в камері для осіб, які потребують додаткових заходів безпеки в київському слідчому ізоляторі». Він зазначив, що камера розрахована на трьох осіб, тому разом з ним утримуються колишні правоохоронці.

Блажівський зазначив, що «стан здоров’я Луценка задовільний».

ГПУ заперечує політичні переслідування опозиції

Блажівський вкотре спростував політичний характер порушення кримінальних справ проти екс-чиновників.

За його словами, органи прокуратури при порушенні кримінальних справ керувалися виключно нормами законодавства, зокрема Кримінально-процесуального кодексу. Представник Генпрокуратури наголосив, що більшість колишніх чиновників, проти яких порушені кримінальні справи, обвинувачуються в корупції й заподіянні значних збитків державі.

«Судом за поданням слідчого стосовно дев’яти осіб, а саме: Філіпчука, Луценка, Іващенка, Корнійчука, Макаренка, Діденка, Синьковского, Рудя, Щербини – обраний запобіжний захід узяття під варту. За скаргами шести з них... законність постанов суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу у вигляді узяття під варту перевірено апеляційним судом, у задоволенні скарг відмовлено», – заявив Блажівський.

При цьому він повідомив, що 13 січня відбудеться розгляд апеляційним судом скарги адвоката колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука про зміну запобіжного заходу для його підзахисного.

Інформація Генпрокуратури є фарсом - Соболєв


Інформація заступника Генпрокурора щодо затримання та взяття під варту членів опозиції є «фарсом», заявив член фракції «БЮТ-«Батьківщина», прем’єр опозиційного уряду Сергій Соболєв.

«Абсолютно зрозуміло, що ті замовні матеріали, які були передані Генпрокуратурі, в кінцевому варіанті будуть доведені як сфабриковані і як такі, які є чистими переслідуваннями опозиції», – заявив Соболєв.

За його словами, виступ у парламенті заступника Генерального прокурора Євгена Блажівського підтвердив, що прокуратура діє упереджено стосовно чиновників Кабміну Тимошенко.

Соболєв обурився тим, що Блажівський не назвав конкретних справ, які органи прокуратури порушують проти нинішніх чиновників. «Факти хабарництва заступника Міністерства екології, начальника цінової інспекції – це люди, які прямо брали хабарі, і це робилося безпосередньо членами Партії регіонів уже за цієї влади. Тут прокуратура нічого не говорить, хто був замовником, куди мали ці 200 тисяч доларів надійти, у партійну скарбницю Партії регіонів, у партійну скарбницю Міністерства екології чи безпосередньо в Адміністрацію Президента? Ці факти не оприлюднюються», – сказав парламентар.

Сьогодні під час доповіді в парламенті заступник Генпрокурора Євген Блажівський повідомив, що органи прокуратури минулого року порушили 20 кримінальних справ проти вищих посадових осіб чинного і попереднього Кабміну. При цьому він не назвав прізвищ представників чинної влади, проти яких порушені справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG