Доступність посилання

ТОП новини

Українські митці проти руйнування історичної частини Києва


Київ – Українська інтелігенція – митці, музиканти, письменники – розпочали кампанію «Ні – руйнуванню Києва!» У рамках ініціативи, розпочато збір підписів під зверненням до Президента України з вимогою зупинити «злочинну практику нищення пам’яток історії та культури» та зупинити незаконну забудову історичних кварталів у Києві та інших містах України.

Так, у передноворічну ніч, із мапи Києва зникла пам’ятка історії – садиба на вулиці Сагайдачного: на її місці будують черговий бізнес-центр. У критичному стані «Замок барона» на Ярославовому Валу. На межі зруйнування «Замок Ричарда» на Андріївському узвозі роботи видатного архітектора Городецького. Знищено будинки, в яких народились чи проживали Михайло Булгаков, Шолом Алейхем, Софія Русова, інші діячі світової науки та культури. Як зазначають українські митці, ініціатори звернення до Президента Януковича, подібних прикладів тисячі, і то не лише у Києві.

І ситуація лише погіршуватиметься, якщо Верховна Рада ухвалить нову редакцію Закону про регулювання містобудівної діяльності, ухвалену в першому читанні напередодні (13 січня).

«Закон дуже небезпечний, оскільки він встановлює дорадчу роль експертизи органів охорони історико-культурної спадщини, тобто – забудовник може враховувати, а може і не враховувати експертизу, – пояснює координатор громадської ініціативи «Збережи старий Київ» Ігор Луценко. – По-друге, він взагалі скасовує обов’язковість громадських слухань. І він також направлений на применшення ролі виборних органів – тобто, місцевого самоврядування – у вирішенні земельних питань».

Історик Михайло Кальницький підписує звернення до Президента України з вимогою припинити спотворення старого Києва
Історик Михайло Кальницький вважає «злочинним» те, що міська влада не виконує закони щодо захисту пам’яток історії та архітектури.

«У Києві існує система охоронних зон, але зараз із цим ніхто не рахується. – каже він. – Тобто, є певні обмеження, але з ними ніхто не рахується. Кажуть, що будівлі мають бути співмасштабні історичному середовищу. Це коли таке середовище є, а коли його вже нема, коли останній будинок з історичного середовища тієї чи іншої вулиці уже знесли, тоді будуй що хочеш! Із подібною практикою забудовників зітнулись не лише кияни, можна навести приклад і з інших міст країни».

За словами Кальницького, ті інституції, які повинні захищати історичне середовище, доволі часто не виконують ці функції, унаслідок чого страждають старі центри Києва, Чернігова, Чернівців, багатьох інших міст України.

«Ми усі спимо, а час прокидатись»

Тим часом, керівник Держслужби з охорони культурної спадщини Сергій Кобрин нарікає на брак коштів та персоналу для нормальної роботи цієї інституції: за його словами, у Києві на майже 5 тисяч пам’яток – три інспектори. В інших містах України ситуація ще гірша: адже у цьогорічному держбюджеті скорочено видатки на місцеве самоврядування, включно з пам’ятко-охоронною діяльністю, пояснює чиновник.

Співаки Каша Сальцова та Андрій Середа
«Українці мають специфічну релігію – «моя хата з краю», яка не дає нашому суспільстві досвіду, як зберігати хати, збудовані у центрі. Ми усі спимо, а час прокидатись – come on!» – пропонує співачка Олександра Кольцова (відома як Каша Сальцова).

Серед тих, хто підписав звернення до Президента Януковича – музиканти гуртів «Кому Вниз», «Даха Браха», Олег Скрипка, письменник Сергій Жадан та режисер Станіслав Мойсеєв. Цей документ буде викладений в інтернеті на сайті www.petition.org.ua. Підписатись зможуть усі бажаючі. А через тиждень його мають віддрукувати і передати до канцелярії Президента України, повідомив Кальницький.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG