Доступність посилання

ТОП новини

Підприємець: «Треба бути камікадзе, щоб вкладати інвестиції в Україну»


Львів – Понад 20 учасників підприємницького Майдану заявляють про тиск з боку податкової адміністрації. Проти чотирьох порушені кримінальні справи. Львівські підприємці нарікають на необґрунтовані перевірки і репресії з боку податкової.

Тринадцять років займається підприємницькою діяльністю в Україні Олег Мацех. Його фірма «ІНСПЕ» має ексклюзивне право на торгівлю стоматологічним обладнанням від 10 провідних європейських виробників, які погодились на співпрацю лише на чесних правилах ведення бізнесу.

Львівський підприємець, який є учасником протестів, працює на загальній системі оподаткування. Протягом семи останніх років непорозуміння з податковою він вирішував через суди, які дії податківців визнавали незаконними.

Втім, остання податкова перевірка тривала на підприємстві 30 днів, і, як наслідок, штрафні санкції – понад 1 мільйон 200 тисяч гривень. Податкова не визнає послуг 40 приватних підприємців, які співпрацюють з «ІНСПЕ», тобто спілкуються з клієнтами і роблять замовлення на фірму. Представник на договірних умовах отримує комісійні.

Так працює приватний підприємець Оксана Врублевська. Вона пропонує інспекторам податкової попрацювати один день з нею, поїздити маршрутками, поспілкуватись з замовниками. Жінка сплачує єдиний податок і соціальні виплатити, вона не розуміє, як має довести, що співпрацює з «ІНСПЕ», а не є підставною особою.

Підприємець оскаржує дії львівських податківців

Олег Мацех оскаржив претензії податкової адміністрації, а також звернеться з листом до Генпрокуратури і Адміністрації Президента, де зазначить, що податкова «визначила порушення на припущеннях, а не фактах». До слова, за несплату суми штрафу проти підприємця може бути порушена кримінальна справа.

«На першій перевірці у мене було усього два інспектори, а на останній – вже близько 10, – розповідає Олег Мацех. – Зазначають, що я буцім не отримував послуг, що між мною і приватними підприємцями існує злочинна змова, що гроші, які я їм передаю, насправді відмиваються і вони мені повертають кошти назад. І лише на цих припущеннях побудовані усі звинувачення».

Підприємець запевняє, що львівські податківці після підприємницького майдану чинять тиск на малий і середній бізнес на Львівщині. За словами Олега Мацеха, це робиться зумисно, бо влада має намір знищити середній клас і підтримати бізнес олігархів.

«Щодня по Львову складають такі ж акти. Чому я можу так вільно говорити? Тому що я звільнений за законом від ПДВ, а це унезалежнює мене від податкової. Я звільнений від мита, усю продукцію завожу не контрабандою, а офіційно. Офіційно сплачую зарплати працівникам», – каже він.

Податкова заперечує репресії

В офіційному повідомленні податкової адміністрації у Львівській області мовиться, що проти «ІНСПЕ» не чиниться репресії, що перевірка планова для підприємств, які займаються хімічним виробництвом, гуртовою торгівлею фармацевтичними товарами і хімічними продуктами.

Однак «ІНСПЕ» займається продажем виробів медпризначення. Податкова зачислила «ІНСПЕ» до фірм із наявними ризиками: «рівень сплати податків неадекватний рівню сплати податків по відповідній галузі по ПДВ» (але фірма звільнена від ПДВ), «податкова віддача становить менше 1 відсотка» (але тут не враховані витрати на зарплату та інші видатки).

За результатами перевірки встановлено, що «підприємство мінімізує свої податкові зобов’язання шляхом завищення валових витрат внаслідок віднесення до їх складу вартості товару, що перераховано підприємством на дату фактичної оплати іноземним постачальникам за раніше отриманий товар». Однак, за словами, Олега Мацеха, західні виробники йому довіряють і товар відпускають із післяоплатою.

Український партнер поінформував європейських виробників стоматологічного обладнання про ситуацію, і ті з них, які мали раніше намір відкривати свої представництва в Україні, відмовились від такої ідеї через, за їхніми словами, «не прогнозовану політику» в Україні.

«Вкладати інвестиції в Україну зараз може лише камікадзе, жоден західний інвестор сюди не прийде», – резюмує Олег Мацех.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG