Доступність посилання

ТОП новини

«Мільйонний марш» єгиптян вимагає, щоб Мубарак залишив Єгипет


Прага – Сотні тисяч людей зібралися у вівторок на площі Тахрір у центрі єгипетської столиці на скликаний напередодні «мільйонний марш» за відставку президента Хосні Мубарака. Демонстранти мали намір пройти маршем до палацу президента, щоб спалити там його опудало та вимагати негайної відставки Мубарака, але їм заважала це зробити велика група вояків із сил безпеки та сотні демонстрантів на підтримку Мубарака. Лідер опозиції, лауреат Нобелівської премії миру Мохаммед ель-Барадей закликав президента залишити країну до п’ятниці, щоб уникнути кровопролиття.

Близько 10 тисяч демонстрантів ночували з минулої ночі на площі Тахрір, незважаючи на комендантську годину. Вони були одними з перших, хто приєднався до «мільйонного маршу».

Цей марш став продовженням масових демонстрацій проти режиму Мубарака, котрі вибухнули 8 днів тому в Єгипті. ООН інформує, що у цих хаотичних протестах загинуло вже до 300 осіб і тисячі поранено. Світ закликає владу Єгипту покласти край насильству і перейти до реформ.
У Єгипті – восьмий день протестів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Серед демонстрантів у Каїрі панує піднесення ще й з тієї причини, що армія вже заявила, що не буде застосовувати силу проти народу.

Зокрема, представник командування армії Єгипту Ісмаїл Етман заявив: «В ім’я Господнє, звертаємося до всього великого народу Єгипту! Оскільки ваші збройні сили визнають законність ваших вимог і піклуються про вашу безпеку, ми заявляємо: по-перше, кожна людина має право на мирний протест; по-друге, не вдавайтеся до дій, котрі б шкодили безпеці країни або ж завдали шкоди державній і приватній власності».

Правозахисники побоюються провокацій з боку провладних сил

Щоправда, позиція низки спецпідрозділів безпеки Єгипту, котрі упродовж 8 днів намагалися жорстоко придушувати виступи народу, не зовсім зрозуміла.

Понад 50 єгипетських правозахисних груп, побоюючись ескалації насильства з боку саме цих підрозділів, закликали у вівторок президента Мубарака «піти у відставку», щоб «уникнути кровопролиття».

Один із журналістів у Каїрі, телекореспондент каналу «Аль-Хурра» Тарек аш-Шамбі попередив через пресу: «Сотні демонстрантів, які підтримують Мубарака, зібралися у різних місцях Каїра. Деякі люди кажуть, що ці прихильники влади мають із собою ножі та інші предмети насильства, щоб атакувати площу Тахрір і викликати кровопролиття з супротивниками Мубарака».

Армія намагається контролювати ситуацію в центрі, щоб туди не проникали озброєні особи. Надходить інформація про ймовірні провокації з боку сил безпеки Хосні Мубарака. Повідомляється також про блокування владою транспортного сполучення з Каїром.

США і ЄС закликають режим Мубарака піти на значні поступки протестуючому народу. Особливе занепокоєння події в Єгипті викликали в авторитарних країнах на кшталт Сирії, Йорданії, Китаю. Деякі з них вже оголосили про урядові зміни та реформи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG