Доступність посилання

ТОП новини

Вага зі знаком плюс


Людству загрожує ожиріння, такий невтішний висновок зробили науковці американського Гарвардського університету і британського Імператорського коледжу. За результатами їхніх досліджень, 12% дорослого населення світу мають зайву вагу.

Якщо у 1980 році близько 5% відсотків чоловіків і 8% жінок страждали від надлишку ваги, то у 2008 році ця проблема дошкуляє вже майже 10% чоловіків і майже 14% жінок.

Ожиріння – проблема для всього світу

Кожна восьма доросла людина на планеті має надмірну вагу. 30 років тому зайві кілограми були лише у кожної п’ятнадцятої людини у світі. Такими є результати останнього дослідження американських та британських учених. За даними МОЗ, в Україні огрядних людей – близько півмільйона осіб.

Тож, проблема ожиріння, та й взагалі, надмірної ваги характерна не лише для США чи Західної Європи, але й для України. Про її існування свідчить стрімке зростання серцево-судинних та імунодефіцитних недуг, зауважує головний імунолог МОЗ Валентина Чуп’як. «Генетика, спосіб життя, який включає неграмотне харчування і не дозоване фізичне навантаження, яке обов’язково має бути присутнє, а його дуже великий дефіцит. В горах повних людей набагато менше. Це пов’язано, звичайно, з руховою активністю. Те, що діти наші не рухаються, плюс присутність дуже багатьох гормонів у наших продуктах – усе це впливає на нас».

Традиційна українська кухня завжди славилася багатством виробів із тіста, страв із круп та овочів. Її структура мало змінилася у порівнянні зі старими часами, хіба що раніше люди менше вживали м’яса, солодощів і дотримувалися постів, зауважує етнограф, автор книги «Українська традиційна кухня» Лідія Артюх. «Зараз в нашу їжу додають всілякі консерванти, чого раніше не було. Десь до 19 століття, коли вже почали з’являтися цукрові заводи, ходив такий забобон, що цукор робиться з перепалених кісток тварин, тому його мало купували і мало використовували. І лише потім, уже з часом, коли побачили, що його роблять уже з буряків та тростини, то стали тоді до нього ставитися більш прихильно. Цукор замінив мед вже десь протягом 19 століття. У 18 столітті, коли пасічництво ще було досить поширене, мед був дешевший. А уже в 19 столітті він став дорогий, і його вже стали споживати значно менше, що і вплинуло на здоров’я».

Надмірна вага українців

П’яту частину українців, які страждають на ожиріння, складають діти. За даними Міністерства охорони здоров’я, таку хворобу мають 103 тисячі дітей.
Це становить близько півтора відсотка всього дитячого населення – від немовлят до підлітків.

Неправильне харчування – одна з основних причин огрядності українців, наголошує співробітник Українського науково-дослідного інституту харчування Владислав Сластін. «За дослідженнями 2006-2007 років, у харчуванні населення України переважають навіть не стільки жири, скільки вуглеводи. Зокрема, надлишок вуглеводів призводить до трансформації їх у жири та до відкладення у людей жирової тканини. Крім того, дається взнаки низька рухова активність. Також немає ніякої пропаганди здорового способу життя. Може, воно і є якась програма, загально, на папері. Але єдиного підходу до здорового харчування в нас немає».

Тридцятирічна Марина при зрості 1 метр 62 см важить 105 кілограмів. І хоча схильність до повноти у дівчини з дитинства, все ж головною причиною зайвої ваги вона вважає свій неправильний режим харчування. Простіше кажучи, Марина з’їдає зайве. «Надмірне вживання жирної їжі, вуглеводів, недостатньо активний спосіб життя. Попоїсти - це завжди моє. Звичайно, хвороби є. Адже надмірна вага призводить до проблем із серцево-судинною системою, з’являється задишка. Крім цього, в їжі я бачу один із моментів задоволення».

У надмірної ваги дійсно можуть бути психологічні причини. У стані тривоги, неспокою, роздратування людина споживає більше вуглеводів, зокрема солодощів. Таким чином, вона нібито «заїдає» проблему. Цікаво, що до такого способу розради більше тяжіють жінки, зауважує директор Київського міського центру «Психічне здоров'я дітей і підлітків» Анатолій Чуприков. «На жаль, все частіше бачиш українців з надмірною вагою. Це стосується не лише жінок, але й чоловіків, причому молодих. Алкоголь теж сприяє накопиченню ваги. Коли людина випиває у неї підвищується апетит, вона їсть більше, ніж треба. Внутрішні сімейні проблеми також «породжують» надмірну повноту. Знову ж таки, огрядна людина не створює враження енергійної рухливої людини, відтак у неї можуть виникнути проблеми з працевлаштуванням».

Здорова піраміда харчування

Загальні рецепти втрати зайвої ваги давно відомі, зазначає співробітник Українського науково-дослідного інституту харчування, Владислав Сластін. По-перше, поменше лежати на канапі, а по-друге, правильно харчуватися. Раціон має бути якісним і збалансованим, наголошує дієтолог. «Є так звана «Здорова піраміда харчування», рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Основне в ній – не м'ясо, не риба, не яйця. Постійними головними складовими раціону харчування мають бути продукти з грубого помолу борошна (близько 3-4 порцій на день), злакові, мюслі, гречана, вівсяна каша, житній хліб, багаті на рослинні білки та клітковину продукти. Другий рівень піраміди - це фрукти та овочі. Обов’язково треба з’їдати в день близько трьохсот-чотирьохсот грамів свіжих овочів та півкілограма фруктів». Наступними в піраміді є горіхи, боби, розповідає експерт, ще менша частка – м’ясо, риба та молочні продукти.

Окрім правильного харчування, людям із надмірною вагою в нагоді стане тренажерний зал, аеробні навантаження, фітнес. Збільшити фізичну активність можна і по-іншому. Наприклад, купити кроколічильник, вести щоденник фізичної активності, радять фахівці. Кроколічильник допоможе вам визначити, чи достатньо ви ходите, і скільки калорій при цьому спалюєте. За даними наукових досліджень, нормою для здорової людини має бути 10 тисяч кроків вдень (7-8 кілометрів). Той, хто проходить таку кількість кроків не лише покращує стан свого здоров’я, а й зменшує вагу.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG