Доступність посилання

ТОП новини

Уряд вирішив втрутитися у подорожчання продуктів, але чи не запізно?


Київ – У столиці влада встановила граничні торговельні надбавки на основні продовольчі товари, серед яких, зокрема, борошно, олія та крупи. У КМДА хочуть таким чином не допустити «необґрунтованого» зростання цін на ці види товарів. Опозиція називає таке рішення влади запізнілим. Тим часом питання про стрімке подорожчання деяких продуктів постало і під час засідання Кабінету Міністрів України.

Відтепер за рішенням київської влади граничні торговельні надбавки на, наприклад, крупи, борошно, хліб, м’ясо, деякі молочні продукти не можуть перевищувати 10-15%. Так Київська міська державна адміністрація хоче розв’язати проблему зростання цін.

Це питання активно обговорювали і на засіданні Кабінету Міністрів. Прем’єр Микола Азаров наголосив, що для подорожчання основних продовольчих товарів немає ніяких підстав. «Ані підвищення цін, ані обмеження продажу таких товарів, як гречка, крупи, олія, абсолютно нічим не виправдані. У нас достатньо запасів, щоб виключити ці заходи з нашого арсеналу», – зазначив глава уряду.

Прем’єр-міністр наголосив на тому, що уряд розглядатиме питання про відповідальність керівників обласних державних адміністрацій у тих регіонах, де зафіксоване необґрунтоване підвищення цін.

Намір уряду підтвердив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. «Ми звернулися до Кабінету Міністрів, щоб звільнили двох заступників голів облдержадміністрацій у Київській та Чернівецькій областях, і оголосили низку доган начальникам сільгоспуправлінь», – повідомив він після засідання Кабміну.

Обмежувати ціни треба було влітку – Кириленко

Колишній міністр аграрної політики, а нині народний депутат від БЮТ Іван Кириленко в коментарі для Радіо Свобода зауважив, що підтримує встановлення граничних торговельних надбавок, однак вважає рішення столичної влади запізнілим. За його словами, до таких дій уряд мав вдатися іще на початку маркетингового року, тобто у липні. «Першого липня вже зрозуміло, що нас очікує – і щодо хліба, і щодо інших категорій. Отут уже треба займатися державі. А місцевому самоврядуванню треба подбати про те, чого в цьому регіоні не вистачає», – додав парламентар.

Однак, за словами члена Українського клубу аграрного бізнесу Романа Сластьона, встановлення граничних рівнів рентабельності може призвести до того, що деякі основні продукти харчування почнуть зникати з прилавків. «Кілька тижнів тому були заяви, що встановлені роздрібні ціни на гречку. Деякі великі торгові мережі просто розпродали ту гречку, яка в них була, і більше не продають, тому що їм невигідно купувати гречку по ціні вищій, ніж вони можуть її продати. Тож деякі учасники ринку вирішили просто не торгувати гречкою», – зауважив експерт.

Щодо гречки, яка то дорожчає, то зникає з прилавків, в уряді повідомили про підписання меморандуму з виробниками гречаної крупи, в якому зафіксувати оптово-відпускну ціну.

Крім того, 9 лютого український уряд оголосив, що закупить до 20 тисяч тонн гречки у Китаї. За останні кілька тижнів ціни на гречку, зокрема в Києві, виросли вдвічі, до майже 30 гривень за кілограм.

Як зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров, крім виробників гречки, уряд також уже домовився з виробниками цукру та соняшникової олії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG