Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на продовольство вийшли з-під контролю?


Київ – В Україні продовжують зростати ціни на продовольство. Деякі продукти широкого вжитку, зокрема крупи, подорожчали більше, ніж удвічі. Президент дав доручення урядові розібратися, чи обґрунтованим є підвищення цін. Між тим, експерти кажуть здебільшого про об’єктивні причини зростання цін, але звертають увагу на те, що Кабмін не використовує важелів впливу на ситуацію, якими оперував попередній уряд.

За словами представника Президента у парламенті Юрія Мірошниченка, глава держави дав доручення Прем'єр-міністру з’ясувати причину стрибка цін. Сам голова уряду Микола Азаров, відвідавши наприкінці минулого тижня в Одесі супермаркет, висловив невдоволення високими цінами на продукти. Зокрема, його неприємно здивувала ціна кілограма картоплі – 5,54 гривень.

Андрій Павловський
Міністр соціальної політики тіньового опозиційного уряду депутат-б'ютівець Андрій Павловський звертає увагу на не типовість цьогорічного подорожчання. Адже зазвичай на початку осені, коли з’являється новий урожай, ціни в Україні не зростають, а на овочі навіть знижуються.

«А зараз зростають, причому зростають суттєво, – зауважує Андрій Павловський. – От стратегічний, «політтехнологічний» продукт наш – гречка – вже на київських ринках та в супермаркетах – 15-16 гривень».

При цьому він відзначає, що мінімальна зарплата влітку зросла лише на шість гривень – із 703 до 709 гривень.

Негативні наслідки вступу до СОТ

Виконавчий директор Міжнародного фонду імені Блейзера Олег Устенко звертає увагу на те, що значною мірою подорожчання продуктів є похідним від зростання ціни на зерно. «Сорок відсотків продуктів харчування напряму залежать від вартості цін на зерно, – каже він. – Це і м'ясо, це і молоко, це і яйця».

Ситуація ускладнюється тим, що продукти харчування дорожчають в усьому світі. Росія, яка не вступила до Світової організації торгівлі, може собі дозволити заборонити експорт продовольства. Для України такий крок матиме наслідком штрафні санкції.

«Коли країна є членом СОТ, то, з одного боку, вона отримує певні переваги, з іншого – достатню кількість ризиків. У даному випадку це ризики, пов’язані з тим, що не завжди на внутрішньому ринку можна продавати дешевше, ніж на світовому. Продажна ціна в Україні близька до світової ціни», – говорить Олег Устенко.

Між тим, експерти звертають увагу на те, що уряд не використовує всіх важелів державного регулювання, які є в його розпорядженні. Зокрема, Кабмін міг би зробити інтервенції з Держрезерву, що призвело б до падіння цін. Таким чином діяв уряд Юлії Тимошенко в момент різкого подорожчання продуктів. Відсутність подібного роду заходів пов’язують із незадовільним станом справ у Держрезерві. Зокрема, перевірки влітку цього року виявили там зловживань більше ніж на 7 мільярдів гривень.

Тим часом, за прогнозами експертів, найближчим часом очікується подальше зростання цін. Зокрема, можуть суттєво подорожчати тверді сири, а також пиво.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG