Доступність посилання

ТОП новини

У моєму рішенні немає політики – кардинал Любомир Гузар


Патріарх УГКЦ Любомир Гузар
Патріарх УГКЦ Любомир Гузар

Київ – Папа Бенедикт XVI прийняв зречення патріарха Любомира Гузара з посади глави Української греко-католицької церкви. Любомир Гузар звернувся до Ватикану з проханням про відставку ще два роки тому. За його словами, рішення про відхід від справ вмотивоване поважним віком та проблемами зі здоров’ям. У прощальній промові керівник УКГЦ заявив зокрема про відсутність серйозного діалогу нинішньої влади з церквами в Україні.

Після десятиліття головування в Українській греко-католицькій церкві Блаженніший Любомир іде. Каже, що на те, щоб папа Бенедикт XVI прийняв його рішення про зречення з посади, чекав два роки. «Коли мене вибрали 10 років тому, я сказав своїм співбратам, що я бажаю, коли мені буде 75 років, передати свій уряд наступникові», – розповів він.

Своє рішення Любомир Гузар називає зваженим, а будь-яке політичне підґрунтя заперечує. «Я вже немолодий, мені за кілька днів буде 78 років, я вже не маю тієї фізичної сили на таку важливу і відповідальну позицію. Ані вирішуючи 10 років тому, ані в моєму рішенні два роки тому я не брав до уваги політичну ситуацію, бо вона кожного дня міняється», – додав він.

«Влада не хоче з нами говорити»

Водночас Любомир Гузар заявив про відсутність діалогу між нинішньою владою та українськими церквами. «Мусить настати серйозний діалог між владою і церквами. Але влада не хоче з нами говорити. До сьогодні ще не було серйозної зустрічі з Президентом чи представниками влади, де б можна було обговорити важливі справи», – зауважив Блаженніший Любомир.

Він також зазначив, що позитивно сприймає той факт, що Президент є віруючим і прихожанином однієї церкви. Однак, колишній глава УГКЦ висловив переконання, що отримання преференцій цією церквою небезпечне. «Те, що сьогодні Українська православна церква отримує певні привілеї, це не є, звичайно, проявом дуже гарячої любові з боку уряду, держави, влади. Це дуже небезпечна річ для церкви», – каже він.

Гузар зазначив, що в той час як Українська православна церква Київського патріархату заявляє про спроби переманити її священиків, УГКЦ також стикається з проблемами. Вони, зокрема, виражаються у спробах правоохоронних органів залучити священиків до співпраці з ними.


Любомир Гузар висловив сподівання, що влада не буде повторювати помилки столітньої давності і намагатися встановити контроль над церквою.

Новий глава УГКЦ має бути через два місяці

Після відходу Гузара тимчасово виконувати обов’язки глави УГКЦ буде архієпископ львівський Ігор Возняк. Саме він у найближчі два місяці скличе синод єпископів Української греко-католицької церкви, де й оберуть нового верховного архієпископа.

За словами релігієзнавця Андрія Юраша, кандидатур на місце Блаженнішого Любомира не бракує, однак говорити про когось конкретного нині зарано. «Мені здається, є велика ймовірність того, що новий глава УГКЦ буде обраний не з середовища чільного теперішнього єпископату», – припустив він у коментарі для Радіо Свобода.

Андрій Юраш зазначає, що Любомирові за десятиліття його головування в УГКЦ вдалося реалізувати кілька дуже важливих справ. «Тут ідеться і про безпосередньо організаційні кроки, як-то перенесення центру до Києва, а також налагодження структури церкви. Але, з іншого боку, було ще одне дуже важливе рішення: прийняття Любомиром східного ідеологічного вектора в орієнтації УГКЦ і спрямування церковного розвитку до східнохристиянських джерел», – додав релігієзнавець.

Нині Українська греко-католицька церква об’єднує понад 5,5 мільйона віруючих на території України та ще близько 1,5 мільйона у країнах Європи, Північної і Південної Америки та Австралії.

Любомир Гузар народився у 1933 році у Львові. У роки Другої світової війни разом із батьками емігрував: спочатку до Австрії, потім – до США, де здобув духовну освіту, а 1977 року став єпископом. До України Любомир Гузар повернувся у 1993 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG