Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Януковича керуватиме урядом Азарова?


Київ – Верховна Рада України розглядатиме запропонований Президентом проект змін до закону «Про Кабінет Міністрів». В опозиції заявляють, що документ передбачає подальше розширення повноважень Президента та зміцнення впливу його адміністрації на кадрову політику уряду. Водночас у Партії регіонів запевнили, що йдеться лише про впорядкування законодавства відповідно до Конституції зразка 1996 року.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що розширення повноважень Президента України не планується. Водночас, зареєстрований у Верховній Раді проект змін до закону «Про Кабінет Міністрів» передбачає, що кадровий склад міністерств має затверджуватися в Адміністрації Президента. Зокрема, в разі ухвалення законопроекту заступників міністрів призначатимуть лише після отримання особистої згоди глави держави.

Микола Томенко
Влада послідовно концентрується в одних руках, так оцінив законодавчу ініціативу Віктора Януковича заступник Голови Верховної Ради, народний депутат від «БЮТ-«Батьківщини» Микола Томенко.

«Очевидно, подальше нівелювання ролі Прем’єр-міністра уряду і парламенту, на жаль, матиме місце. Центр ваги переходитиме в Адміністрацію Президента. Уряд все більше і більше буде виконувати технічну роль. Це мінус для Президента. Якщо був момент, коли довіра і популярність уряду радикально знижувалися, а Президент ніби був над процесом, то, мені здається, те, що все більше повноважень переходить до Президента, наслідком має серйозне падіння довіри до Президента», – заявив Томенко.

Законодавство приводиться у відповідність до Конституції – Єфремов

Олександр Єфремов
Натомість керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що проект змін до закону «Про Кабінет Міністрів» передбачає лише узгодження законодавства України з Конституцією. За його словами, про посилення повноважень Президента не йдеться.

«Тут немає нічого надзвичайного. Просто систематизується законодавство. Якщо раніше у нас більше було виписано законодавство під парламентсько-президентську республіку, то, повернувшись до Конституції 2006 року, ми повернулися до президентсько-парламентської республіки. Природно, що ті повноваження, які були прописані цією Конституцією, будуть закріплені у законопроекті. Колеги кажуть, що все більше і більше повноважень надається Президенту. Насправді, це не так, а приводиться законодавство у відповідність до тієї Конституції, яка є, і нічого більше», – Єфремов.

Посилюється вплив Адміністрації Президента на систему виконавчої влади – експерт

Керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що законопроект логічно продовжує започатковану владою стратегію.

«Немає тут ніякої сенсації. Це законопроект у логіці заміни правової бази відповідно до Конституції 1996 року. По-друге, ці зміни до закону вносяться відповідно до логіки адміністративної реформи. У рамках адміністративної реформи посилюється прямий контроль і прямий вплив Адміністрації Президента на систему виконавчої влади. Створюється система перехресного контролю, а також безпосереднього впливу Адміністрації Президента на кадрову політику в уряді», – зауважив політолог.

Проект змін до закону «Про Кабінет Міністрів України» в лютому нинішнього року на розгляд парламенту вніс Президент Віктор Янукович. Документ напрацьований у розвиток статей Конституції редакції 1996 року, до якої Україна повернулася згідно з рішенням Конституційного Суду у жовтні 2010 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG