Доступність посилання

ТОП новини

США обстоюють свободу інтернету


Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон

Нью-Йорк – Сполучені Штати рішуче обстоюють глобальну свободу слова, організацій та асоціацій в інтернеті і вільне користування інтернетом. Із такою заявою виступила державний секретар США Гілларі Клінтон.

США обстоюють принцип свободи інтернету, вважаючи це одним із фундаментальних прав людини. Гілларі Клінтон каже: «Право людини вільно висловлювати свої думки, звертатися до уряду, молитися… – ці права загальні, незалежно від того, де ними користуються – на площі чи в інтернет-блозі. Свобода зібрань і асоціацій стосується також кіберпростору».

«У деяких колах сперечаються щодо того, чи інтернет є знаряддям визволення, чи репресій. Але, як показали події в Ірані, Єгипті та інших місцях, ці суперечки не суттєві. Що дійсно має значення – так це якими принципами повинні ми керуватися, коли ми зустрічаємося у кіберпросторі», – сказала держсекретар.

Гілларі Клінтон виступила у Джорджтаунському увніверситеті Вашингтона по свіжих слідах подій у світі, які дали новий доказ того, яким чином сучасні комунікаційні технології можуть впливати на політичні процеси. Саме так учасники каїрських демонстрацій, що призвели до повалення авторитарного режиму, спілкувалися й організувалися, користуючись такими засобами комунікацій, як Facebook і Twitter.

А два роки тому так само робили учасники демонстрацій протесту після псевдовиборів в Ірані.

Блокування інтернету як «сучасний варіант Берлінського муру»

Зусилля деяких урядів контролювати, блокувати і всіляко перешкоджати доступові своїх громадян до всесвітньої мережі Клінтон називає «сучасним еквівалентом Берлінського муру». На її думку, інтернет «дає урядам змогу стежити й карати правозахисників і політичних дисидентів».

«Уряди, що обмежуть мирну діяльність громадян і обмежують доступ до інтернету, можуть посилатися на інтереси безпеки, але це хибний шлях, – сказала держсекретар. – Ті, хто придушує свободу інтернету, можуть стримувати прагнення своїх народів – на деякий час, але не назавжди».

Крім того, за її словами, уряди, які блокують, цензурують або карають діяльність в інтернеті, разом з тим «обмежують можливості миру й прогресу і знеохочують нововведення й підприємництво…, стримуючи розвиток власної економіки».

Така політика Вашингтона спричинила раніше тертя з Китаєм, коли Сполучені Штати звинуватили ту країну у хакерстві та цензуруванні інтернету.

А 13 лютого Державний департамент почав надсилати іранцям повідомлення через Twitter перською мовою. В одному з них говориться: «(Ми) визнаємо історичну роль соціальних медіа серед іранців. Ми хочемо приєднатися до ваших розмов».
XS
SM
MD
LG