Доступність посилання

ТОП новини

Авторитарні режими прагнуть контролювати світовий інтернет


Прага – Науковий співробітник New America Foundation Євген Морозов у своїй книжці «Ілюзія мережі: темна сторона свободи в інтернеті» попереджає, що світовою павутиною навчилися вміло користуватися й вороги свободи слова та демократії. Автор також не виключає, що владам на Заході варто більше думати про політичні рішення, щоб не допустити «великої китайської стіни» в світовому інтернеті та приділяти більше уваги «нетехнологічним загрозам свободі у світовій мережі» чи загрозам соціальних атак в інтернеті з боку представників авторитарних режимів.

Євген Морозов попереджає у своїй книжці, що авторитарні режими на кшталт Росії, Китаю, Ірану швидко пристосувалися до широкої активності в інтернеті і винайшли нові шляхи протистояння демократії в мережі для нейтралізації її активістів, наслідуючи при цьому деякі комерційні інструменти для стеження за інтернетом розробки західних корпорацій.

Частина аргументів книжки Морозова присвячена тому, як авторитарні уряди намагаються мати вигоду з мережі інтернету, сказав дослідник Радіо Свобода.

Науковий співробітник New America Foundation Євген Морозов
«Я виділяю тут три можливості: одна – пропаганда, інша – знайти нові шляхи цензури, і ще одна – посилення нагляду, більш розвинений нагляд за мережею. «Чому КДБ хоче, щоб ви стали учасником Facebook?» – Бо це їм дозволяє вивчити вас краще здалека», – каже Морозов, пояснюючи назву одного з розділів книжки.

«У деяких країна є проблема цензури в інтернеті, коли уряд забороняє певні сайти, в інших країнах беруть на озброєння кібер-атаки на небажані сайти чи активізують використання мереж спецслужбами», – додає фахівець.

Євген Морозов вважає, що сьогодні Кремль фактично вже не практикує формальну цензуру інтернету і надає перевагу не технологічним обмеженням, а соціальному контролеві. Дозволяючи прокремлівським компаніям і активістам мережі виконувати поліцейські функції у цифровому просторі, уряд позбувається необхідності переживати з приводу кожного критичного виступу в блогах, тобто покладається на приручених проурядових активістів , котрі самі «вступають у «війну коментарів» із ворогами політбюро».

Китай теж тихцем бере на озброєння чимало з російських практик на кшталт «армії коментаторів в мережі» під назвою «50-центової партії», яка за жалюгідні гонорари накидається на ворогів режиму в блогах і на форумах ворожих сайтів.

Для свободи інтернету потрібні політичні рішення – дослідник

«Ілюзія мережі: темна сторона свободи в інтернеті»
Автор книжки «Ілюзія мережі: темна сторона свободи в інтернеті» вважає, що сьогодні «американські політики навряд чи усвідомлюють у повній мірі розмах зусиль, до яких вдаються авторитарні режими з метою встановити соціальний контроль над інтернетом».

Тому Євген Морозов пояснює Радіо Свобода одну з головних цілей своєї книжки: «Я написав її головним чином як пам’ятку для політиків. І таким чином я сподіваюся, що люди, котрі формують зовнішню політику, знайдуть час, щоб прочитати цю книжку. І головне послання для них – це те, що інтернет є політичним і всі зміни норм використання інтернету мають політичні наслідки. А безліч припущень, до яких вдаються політики, інтелігенція, журналісти, коли думають про політичну силу інтернету, наївні, і це ставлення треба змінити».

Автор книжки про «ілюзію мережі» вважає, що протистояння соціальному вимірові контролю над інтернетом вимагатиме політичних, а не технологічних рішень, однак це не причина чіплятися за застарілу метафору «великої китайської стіни» в інтернеті.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG