Доступність посилання

ТОП новини

WikiLeaks виселили з американського сервера


Прага – Сайт WikiLeaks змінив свою адресу після того, як американський провайдер відмовив йому в послугах. WikiLeaks змінив адресу, але не політику – cкандальне інтернет-видання продовжує публікувати витяги з таємного листування американської дипломатії, які вже тиждень заповнюють заголовки світових новин.

Півдня потрібно було засновниками сайту WikiLeaks для того, щоб подолати наслідки виселення з американського сервера. Але WikiLeaks уже відновив роботу, змінив свою прописку на швейцарську: www.wikileaks.ch, хоча, як кажуть комп’ютерники, схоже, що сервери, які обслуговують сайт, розташовані у Франції та в Швеції. Американський провайдер, який обслуговував сайт раніше, відмовився робити це далі, заявивши, що хакерські атаки на WikiLeaks загрожували іншим півмільйона його клієнтам.

Проте адвокат засновника сайту Джуліана Ассанжа вважає, що це прихована атака на його клієнта з метою змусити його припинити викривальні публікації. Адвокат Марк Стівенс заявив, що йдеться про провокацію державних служб, які організували хакерську атаку на сайт WikiLeaks. Сам Ассанж переховується після того, як Швеція видала міжнародний ордер на його арешт у зв’язку зі звинуваченнями у сексуальному насильстві. Ассанж, який є громадянином Австралії, називає ці звинувачення сфабрикованими і заявляє про погрози на його адресу та адресу співробітників сайту.

Раніше популярний портал Amazon.com зняв WikiLeaks зі своїх серверів після того, як керівництво порталу було змушене пояснювати свої стосунки з WikiLeaks перед американським Конгресом. Раніше WikiLeaks опублікувала численні таємні документи США, які проливали світло на ведення війни в Іраку та Афганістані.

Публікації тривають

Цього тижня WikiLeaks почав публікацію близько 250 тисяч дипломатичних депеш, чия достовірність не була підтверджена, але і не була заперечена. При цьому державний департамент офіційно вибачався перед багатьма іноземними лідерами, від аргентинського президента Крістіни Кіршнер до президента Пакистану Азіфа Аль Зардарі.

Серед ображених є і президент Росії Дмитро Медведєв, якого, згідно з WikiLeaks, американські дипломати вважають слабкою фігурою і порівнюють із Робіном, допоміжним персонажем у фільмах про Бетмена.

Сильвіо Берлусконі та Дмитро Медведєв
Виступаючи в Сочі під час прес-конференції з прем'єр-міністром Італії Сильвіо Берлусконі, Дмитро Медведєв сказав: «Цей витік показовий. Він показує всю міру цинізму тих оцінок і суджень, які домінують у зовнішній політиці різних держав. У даному разі йдеться про Сполучені Штати Америки. Вони мають право на ці судження. Інша справа, що коли ці судження стають публічними, вони можуть завдати шкоди зовнішньополітичним зв’язкам і відобразитися на загальному дусі стосунків».

Британська газета The Guardian, яка належить до тих небагатьох, які отримали ексклюзивний доступ до матеріалів WikiLeaks ще до того, як вони були опубліковані, пише сьогодні, що наступні публікації стосуватимуться поведінки британських військ в Афганістані. Американські дипломати, мовляв, скаржаться на безпорадність британців та їхню «неспроможність встановити безпеку і зв’язок зі звичайними афганцями».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG