Доступність посилання

ТОП новини

Джуліан Ассанж – особа, яка спричинила чи не найбільший дипломатичний скандал в історії


Джуліан Ассанж
Джуліан Ассанж

Прага – Хто він – злочинець, який викрив державні таємниці США та інших країн і поставив під загрозу життя багатьох людей, чи герой, який відкрив справжнє обличчя влади? За публікацією таємного дипломатичного листування США, що спричинило чи не найбільший дипломатичний скандал в історії країни, стоїть 39-літній австралієць Джуліан Ассанж, колишній комп’ютерний хакер, студент філософії, журналіст і людина, яка не терпить державних таємниць. Нині його розшукує Інтрепол, але за звинуваченням, яке не пов’язане зі скандалом, який він спричинив.

Засновник сайту WikiLeaks вважає, що все таємне має стати явним, навіть коли йдеться про конфіденційну урядову інформацію. Бо, за словами Джуліана Ассанжа, таємниці можуть породжувати зловживання владою.

Ось як він пояснював свою позицію в інтерв’ю Радіо Свобода влітку цього року: «Міркування дуже просте: для того, щоб ухвалити якесь розумне рішення, потрібно знати, що дійсно відбувається. А для того, щоб ухвалити справедливе рішення, потрібно знати, які зловживання вже відбуваються чи плануються. Як технологи, ми можемо сказати, що коли суспільство і ті, хто ухвалюють рішення, знають, що насправді відбувається, тоді настають великі реформи».

Дотримуючись своєї логіки, Ассанж оприлюднив у інтернеті чверть мільйона депеш, які посилали американські дипломати до Вашингтона. А раніше його сайт опублікував документи щодо воєн в Іраку та Афганістані.

Ассанж народився в австралійському містечку Таунсвіль і з дитинства цікавився комп’ютерними технологіями. У 16 років від зайнявся хакерством і очолив групу, що мала назву «Міжнародні підривники». Ця його діяльність не залишилася непоміченою владою, що призвело до короткого арешту. Потім Ассанж шукав себе в різних науках: він вивчав фізику, математику, філософію та неврологію. Інтерес до нових засобів масової комунікації та нелюбов до державних таємниць привела його до заснування у 2006 році сайту WikiLeaks.

Сам сайт викликав суперечливу реакцію – від захоплення до ненависті. Ті, хто захоплювалися його діяльністю, говорили про її гуманітарний характер. Він отримав кілька нагород, серед них – від поважної правозахисної організації «Міжнародна амністія», яка 2009 року нагородила його за викриття позасудових убивств у Кенії.

Ассанжа розшукує Інтерпол

Нині Джуліана Ассанжа розшукує Інтерпол за ордером Швеції, де він нібито сексуально домагався двох жінок. Сам Ассанж каже, що звинувачення сфабриковані, щоб очорнити його.

Місце перебування Ассанжа невідоме. Але США, розлючені викриттям таємного листування, намагаються знайти спосіб висунути йому звинувачення за законодавством про шпигунство. Як повідомляє агентство Associated Press, йому можуть висунути й інші звинувачення, наприклад, незаконне заволодіння урядовою власністю.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG