Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійної реформи не оминути – Томенко


Микола Томенко
Микола Томенко

Київ – Пенсійна реформа не зводиться до можливого підняття пенсійного віку, заявив в ефірі Радіо Свобода віце-спікер Верховної Ради України Микола Томенко перед парламентськими слуханнями про пенсійну реформу. Напередодні прем’єр Микола Азаров заявив про готовність відкликати урядовий законопроект щодо такої реформи для доопрацювання за результатами слухань. Проект Кабміну передбачає, зокрема, такі кроки, як підвищення пенсійного віку для жінок та зменшення пенсії військовим та держслужбовцям.


– На Ваш погляд, пенсійну реформу взагалі починали в Україні?

– Пенсійну реформу намагалися провадити вже протягом останніх десяти років, і я абсолютно переконаний, що її треба проводити. Але проблема нинішнього уряду в тому, що вони чомусь вирішили: підвищенням пенсійного віку для жінок (чи загалом підвищенням пенсійного віку) вони проведуть пенсійну реформу. Добре, якщо вчорашні заяви Прем’єр-міністра не є такими ситуативними і заспокійливими, і пенсійну реформу здійснюватимуть в інший спосіб – маю на увазі, визначенням єдиної системи формування пенсій, формування накопичувального фонду, скажімо, певного перегляду так званих «швидких» пенсій, коли представники міліції, правоохоронних органів можуть вийти на пенсію, наприклад, у сорок років тощо. Якщо уряд запропонує такий підхід, це може бути теж непопулярним, але правильним кроком. Якщо уряд все-таки піде на мінімальний компроміс, а він полягатиме в тому, що, наприклад, підвищення пенсійного віку буде, але не з першого лютого, як прогнозувалося, а, скажімо, з першого січня 2011 року, це, на мою думку, не зніме соціальне напруження та несприйняття в суспільстві. За даними соціологічних досліджень, проведених «Українським демократичним колом», 88 відсотків українських громадян виступають проти підвищення пенсійного віку. Отож подивимося, що сьогодні запропонує уряд. Але скажу, що у парламенті загалом очікується серйозна і різка дискусія, оскільки опозиція налаштована проти підходу уряду. Однак ми зараз не знаємо, що уряд змінить. Тобто парадокс пенсійних слухань у тому, що в уряді є законопроект, за яким уже з першого лютого пенсійний вік повинен бути піднятий, натомість Кабмін говорить, що він цей законопроект відкличе. Отож фактично сьогодні уряд презентує нове бачення пенсійної реформи. І залежно від того, яке воно виявиться, можна прогнозувати вищий чи менший ступінь несприйняття суспільством та опозицією такого документа.

– А на скільки саме, за Вашими даними, уряд збирається підвищити пенсійний вік?

– Думаю, що загальна ідеологія зберігається – шість місяців протягом року, – але можливе відтермінування. Скажімо, це планували спочатку з першого кварталу, потім у половині року, може, це буде з першого січня 2011 року. За будь-яких обставин, – і я знаю про підходи Міжнародного валютного фонду і про тиск із боку міжнародних організацій, які надають кредити Україні, – я думаю, що уряд все одно піде на такий непопулярний крок. Можливо, лише відтермінує це в часі. Крім того, точно проведуть кроки стосовно підвищення пенсійного віку в певних групах тих, хто працює. Маються на увазі групи, які не є вразливими. Тобто, очевидно, підвищать пенсійний вік для тих, хто працює в системі державної служби. Можливо, для тих, хто працює у ВНЗ. Насправді я це підтримує, оскільки вважаю, що певні категорії самі зацікавлені в тому, щоб підвищувати пенсійний вік. Думаю, що цим категоріям точно підвищать пенсійний вік, теж поетапно. І, очевидно, вирішать тему, яку обговорюють упродовж останніх років (хоча не зрозуміло, чи у революційній, чи у поміркованій формі): буде обмежена верхня межа пенсій – у десять мінімальних пенсій, десь близько десяти тисяч гривень найбільше. Але це точно вже буде зроблено для наступних, умовно кажучи, «елітних пенсіонерів», але не зроблять для тих, хто вже має таку пенсію. Так само це буде предметом для дискусій. Такі «елітні пенсіонери» виходять на пенсію і отримують суму близько 90% від останньої зарплати, яку зазвичай вони собі й пишуть.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG