Доступність посилання

ТОП новини

Дефіцит пенсійних грошей


Дефіцит Пенсійного фонду в Україні сягнув торік 34,5 мільярдів гривень. Про це повідомив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Протягом минулого року дефіцит коштів пенсіонерам зріс на вісім мільярдів гривень. Як гаситимуть цей дефіцит? Чи будуть зволікання з виплатами пенсій? Де можна знайти додаткові кошти на них?

Торік уряд затвердив кошторис Пенсійного фонду із дефіцитом 26,5 мільярдів гривень. Тепер віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко назвав суму в 34,4 мільярди гривень.

Він також прогнозує, що Пенсійний фонд буде дефіцитним лише до 2015 року.

За словами віце-прем’єра, вплинути на стабілізацію в Пенсійному фонді може проведення системної пенсійної реформи, а також збільшення кількості працюючих, детінізація робочих місць і зарплати, підвищення зарплати у бюджетному секторі.

Ресурсів наповнення Пенсійного фонду у держави обмаль

Видатки Пенсійного фонду зростають швидше, ніж прибутки, констатує економіст Олександр Жолудь. І ресурсів ліквідувати цей розрив у держави є обмаль.

«Основним доходом Пенсійного фонду є соціальний збір з фонду оплати праці. На сьогоднішній день в Україні він вже є одним з найвищих в Європі, і додатково підвищувати його не можна. Якщо ми підвищуємо дохідну частину нашого Пенсійного фонду, то це означає додатковий тиск, що призведе, скоріш за все, до більшої тінізації і не вирішить проблему», – наголосив економіст.

Зростання дефіциту Пенсійного фонду пов’язане, зокрема, з нинішньою демографічною ситуацією в Україні, констатує колишній член уряду, нині народний депутат Сергій Терьохін. З нинішнім рівнем народжуваності вже через чотири роки кількість активного населення буде меншою, ніж число пенсіонерів.

Але проблема браку грошей на пенсію не зводиться до того, що Україна старішає, каже він.

«З двох сторін треба підходити. По-перше, покращувати демографічний стан – збільшувати кількість людей, які зайняті активною працею, заохоченням народжуваності. Але, правда, треба чекати як мінімум 18 років. Інше питання – це працевлаштування пенсіонерів, а не навпаки, як пропонується в пенсійній реформі, фактично їхнє викидання на вулицю. З іншого боку, треба заохотити той прошарок працюючих людей, які сьогодні не платять пенсійні внески, платити їх. Не ховати, а платити. І це не тільки СПДшники, але й наймані працівники», – зазначив Сергій Терьохін.

Ліквідація боргів за 4 роки

Цього року на погашення дефіциту Пенсійного фонду передбачено 17,8 мільярда гривень, зауважує Микола Шамбір, директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України. Зараз, запевняє він, цей дефіцит скорочується.

«За нашими розрахунками, до 2014 року буде ліквідовано. Обговорюються різні варіанти, що буде зроблено. Це і виведення «з тіні», це і посилення відповідальності і т.д. Проект наш теж трішки дає зменшення дефіциту – в 1,7 мільярда», – поінформував Микола Шамбір.

Без державної дотації ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду в нинішніх умовах неможливо, констатує Олександр Стоян, член парламентського комітету з питань соціальної політики і праці. Крім цього, на його думку, свої внески мають робити і приватні підприємці на спрощеній системі.

«Ми змушені будемо повернутися до того, щоб у Пенсійний фонд платили однаково не тільки всі працівники (зокрема, вчителі, лікарі, шахтарі), а й люди, які працюють на спрощеній системі у малому та середньому бізнесі. Тому що сьогодні вони платять фіксовану суму, а коли вони виходять на пенсію, вони повинні отримувати хоча б мінімальну пенсію, а то і середню. А це сотні тисяч людей, які сьогодні не доплачують десятки мільйонів у Пенсійний фонд», – сказав Олександр Стоян.

«Треба вводити персоніфікацію пенсійних рахунків»

Парадокс української системи відрахувань на пенсії в тому, що найманий працівник перебуває на одній стороні «барикад» із роботодавцем, зауважує колишній урядовець, нині народний депутат Сергій Терьохін. Ані той, ані той не «горять бажанням» здійснювати такі відрахування. Якщо змінити це становище, на пенсіонерів з’явилось би більше грошей.

«Ми вже років 10 толочимо про те, що треба вводити персоніфікацію пенсійних рахунків, щоб внести конфлікт інтересів між роботодавцем і найманим працівником. Якщо, припустимо, Ви є найманим працівником і будете знати, що кількість грошей, які обліковуються на вашому пенсійному рахуночку, – це єдине буде джерело доходів на старість, і ви будете знати, скільки там грошей, а не скільки вам уряд дасть, коли ви вийдете на пенсію, а стільки скільки ви накопичите за все своє трудове життя – тоді Ви будете вимагати від роботодавця платити пенсію чисту. Потім уже можна говорити про продовження пенсійного віку і про те, яким чином обмежувати виплату пенсій працюючим пенсіонерам», – зазначив Сергій Терьохін.

Тим часом в уряді заявляють про необхідність якомога швидшого проведення пенсійної реформи для скорочення дефіциту Пенсійного фонду. І якщо збільшать пенсійний вік, то такий крок зекономить для цього фонду не більше за 3,5 мільярдів гривень щороку. Про це інформує агенція «Інтерфакс Україна».

Пенсії обіцяють виплачувати вчасно

Водночас в уряді запевняють, що затримок із пенсіями не буде. Із цим погоджується експерт Ярослав Жаліло. «В мене немає жодних підстав говорити про які-небудь затримки з виплатою пенсій. Власне кажучи, на даному етапі нічого принципово не змінилося і порівняно з минулим роком, не думаю, що взагалі є підстави відновлювати розмови про це», – каже він.

Пенсію в розмірі 1300 гривень киянин Дмитро Гаврилович отримує вчасно. Однак, якби не діти, котрі підтримують батька матеріально, йому довелося б жити у скруті. Пенсії вистачає на хліб, молоко і оплату комуналки.

«В мене є дві доньки, які мені допомагають. Якщо б не діти, то не було б за що жити. Пенсії мені вистачає, щоб заплатити усі комунальні платежі, накупити ліків на місяць і таке-сяке поїсти – грошей залишається лише на «травичку». Я не можу собі купити ні вдягнутися, ні тією ж ковбаскою поласувати», – розповів пенсіонер.

У трьох із п’яти українських пенсіонерів пенсія не перевищує 800 гривень. За офіційною статистикою, на заслуженому відпочинку перебувають 14 мільйонів українців. Таким чином, одного пенсіонера фактично утримує один працівник.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG