Доступність посилання

ТОП новини

У 2012-му буде заборонено ввозити нелегальну деревину в Європу


Львів – З наступного року набуває чинності норма, згідно з якою Україні буде заборонено ввозити нелегальну деревину на територію Євросоюзу. Експерти сподіваються, що це сприятиме зменшенню самовільного вирубування лісів в Україні, особливо в місцевості Карпат. На сьогодні найбільше української деревини вивозять саме до європейських країн.

Третину території Львівщини займають ліси. Регіон є одним з найбільш лісистих в Україні. В області налічується близько шестисот приватних пилорам, і саме вони є найбільшими споживачами незаконної деревини, яку потім вивозять на Захід.

У зв’язку з початком дії в другій половині 2012 року директиви про заборону ввезення нелегальної деревини до країн Євросоюзу, обсяги самовільного вирубування лісів в Україні помітно зменшаться, переконаний начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека.

«На державні підприємства ці зміни не вплинуть, бо вони працюють законно. Три роки тому були введені сертифікати деревини при експорті лісової продукції. Це на 80-90% обмежило експорт незаконно добутої сировини», – каже чиновник.

Торгівля лісом – дуже прибутковий бізнес

Експерт з екологічних проблем Олег Листопад вважає, що ситуація з самовільною вирубкою лісу у зв’язку із новими європейськими нормами для України суттєво не поліпшиться. Під виглядом низьких видів з України вивозиться більш цінна деревина, підробляються сертифікати, діє корупція на кордоні. Цей прибутковий бізнес експерти порівнюють з торгівлею зброєю і наркотиками.

«Ось приклад. СБУ перевіряє цілий лісовоз і виявляється, що там деревина, позначена третім сортом, насправді є високої якості. Люди роблять серйозний бізнес, при цьому це нелегальний бізнес, ніби папери насправді мають, але це незаконний ліс. Чи це хтось від низьких статків жене цілий караван лісу?» – риторично запитує експерт.

В Україні слабкий контроль за вирубкою лісу

Львівщина належить до лідерів серед українських регіонів, де найбільше спостерігається незаконне вирубування лісу. Хтось заготовляє ліс для потреб у власному господарстві, а хтось – для збагачення, щоб продати на пилорами і тоді посередники вивозять деревину в Європу. За результатами опитування центру «Социс», мешканці Карпатського регіону стверджують, що на їхній території вирубується надто багато лісу. Ще з радянських часів не проводилась інвентаризація лісових угідь в Україні. Якщо буде проведений облік дерев, то це сприятиме контролю за вирубкою лісів, вважають мешканці.

На думку фахівців, суцільна вирубка лісів призводить до екологічної катастрофи, паводків, знищення домівок і врожаю.

Тим часом в українському законодавстві відсутній термін «незаконна рубка лісу», а є «самовільна рубка», що ускладнює контроль і знімає відповідальність за незаконне вирубування лісів.

На Івано-Франківщині з 1 квітня цього року розпорядженням обласної держадміністрації заборонено вивозити за межі регіону деревину у круглому вигляді, в тому числі і на експорт. Але чи у корумпованій державі діятиме ця норма?
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG