Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський обговорив з Фредеріксен пришвидшення передачі Україні літаків F-16


Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен сидять у винищувачі F-16 на авіабазі Скрідструп у місті Воєнс, Данія, 20 серпня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен сидять у винищувачі F-16 на авіабазі Скрідструп у місті Воєнс, Данія, 20 серпня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський обговорив рішення, які допомогли б пришвидшити передачу Україні літаків F-16 під час телефонної розмови з Прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен, повідомив він 8 травня у мережі Х.

«Розповів про черговий епізод російського повітряного терору проти людей та цивільної інфраструктури, а також про ліквідацію його наслідків», – зауважив Зеленський.

За його словами, під час розмови йшлося також про посилення української системи ППО, постачання боєприпасів та зміцнення української енергетики.

Читайте також: Норвегія передасть Україні літаки F-16 із «найновішим озброєнням» – очільник МЗС

За даними видання The New York Times, Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья. Наступна партія із восьми українських льотчиків має прибути до Данії наприкінці літа, проте неясно, коли вони розпочнуть навчання в Румунії, наголошував NYT.

Міністерство оборони Данії повідомляло, що країна передасть Україні винищувачі F-16 цього літа. У відомстві зауважили, що встановити чіткий графік передачі винищувачів F-16 важко, тому що «є кілька умов, які повинні бути виконані для того, щоб Україна могла використовувати надані літаки».

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Форум

XS
SM
MD
LG