Доступність посилання

ТОП новини

Працівники Чорнобиля знову без грошей


Київ – Працівникам Чорнобильської АЕС та зони відчуження затримують зарплатню, не пояснюючи жодних причин. Працівники кажуть, що це найдовша затримка з початку десятиріччя, і не виключають, що вона може вплинути на безпеку об’єктів, що знаходяться у Чорнобильській зоні. Профспілки атомників пояснюють затримку бюрократичною тяганиною, в адміністрації зони відчуження запевняють, що днями проблему буде вирішено.

Мешканець міста Славутич, інженер з експлуатації Чорнобильської АЕС Олександр Клименко досі не отримав січневої зарплатні. До середини лютого йому видали лише третину його ставки, не давши жодних пояснень. І в такій ситуації опинилися близько 3,5 тисяч персоналу ЧАЕС та працівники зони відчуження, розповідає Олександр Клименко. Він переконаний, що в затримці винен уряд.

«Уряд на кожному кроці декларує стабілізацію, зменшення заборгованості. А виходить навпаки. На такому відомому підприємстві, як наше – затримки. І невідомо, коли борги виплатять, – каже працівник чорнобильської АЕС. – Ми бачимо, що згори тиснуть на станцію, вимагають скоротити витрати, зменшити штат, прибрати доплати і надбавки. Навіть відповідний наказ на станції видали з цього приводу».
Місто Чорнобиль, робітник вимірює рівень радіації

Через заборгованість зростає ризик аварійних ситуацій

Олександр Клименко відзначає, що такої затримки зарплатні, як нині, на передодні 25-ї річниці аварії на ЧАЕС, не було із 2001 року. Він говорить, що через затримку погіршується атмосфера у колективі. А оскільки у сховищах станції досі є ядерне пальне, то людський фактор досі може становити небезпеку, підсумовує Клименко.

Більші або менші затримки зарплатні відбуваються щороку, через хиби механізмів надходження коштів із бюджету, констатує представник Профспілки атомників у Чорнобилі Микола Тетерін.

«Це суто бюрократична проблема, яка виникає щороку. Щоразу в січні потрібне оформлення нових документів. Ми вважаємо, що працівник не повинен потерпати від того, що десь хтось щось не підписав. Гроші в державній скарбниці на це начебто є, але досі не оформлені потрібні документи».

Чорнобиль – жертва бюджетної бюрократії?

Радіо Свобода звернулася до адміністрації зони відчуження, який є департаментом МНС. Днями працівники ЧАЕС отримають усю заробітну платню за січень, запевнив керівник адміністрації Дмитро Бобро.

«По-перше, на безпеку зони відчуження це ніяк не вплине. Бо на подібні випадки браку фінансування, вводяться в дію аварійні плану. Щодо зарплатні, то зараз іі буде виплачено. Кошти від держави ДСП ЧАЕС отримало».

Працівники станції та профспілкові діячі відзначають, що причиною проблем є те, що нині ЧАЕС фінансується із загального фонду бюджету. Вони пропонують поновити систему, за якої станція отримувала кошти зі спецфонду.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG