Доступність посилання

ТОП новини

Україна – Євросоюз – Росія: перспективи відносин


Київ – У Києві політологи з України, Росії та держав ЄС спробували скласти спільний портрет України. Вийшло приблизно так:Україна – це держава, чиї керівники охоче відвідують європейські столиці, але при цьому з острахом позирають на Москву.

За рік президентства Віктора Януковича, пріоритети зовнішньої політики України змінились: згідно з новою Стратегією зовнішньої політики, українська держава, серед іншого, відмовилась від членства у НАТО, закріпила статус стратегічного партнерства з Росією та Китаєм. Водночас, підтверджена незмінність курсу на євроінтеграцію: у планах влади – отримати для України політичну асоціацію й створити зону вільної торгівлі з ЄС уже цього року.

При цьому не варто забувати: всередині ЄС є чимало своїх проблем, і саме Україна допоможе їх розв’язати, відзначив київський політолог Валерій Чалий. «Українці є ресурсом для подолання демографічних проблем, робочої сили в Євросоюзі, інтелектуальної робочої сили, я б сказав. Ми у найближчій перспективі з результатами цього процесу ще зіткнемось. Є багато проблем, які існують у перспективі: вони стосуються безпеки, економіки, енергетики. Але я впевнений, що магістральний шлях до євроінтеграції вибраний правильно, тож абсолютно природно, що і чинна влада, і в цілому населення України підтримують цю ідею».

Демократія у небезпеці

Тим часом, українські й західні експерти інформують про ризик авторитаризму в Україні, про загрозу для української демократії. Так, Президент організації «Дім свободи – Україна» (Freedom House-Ukraine) Світлана Франчук каже: українці бачать, як швидко чинна влада згортає демократичні здобутки, такі як свобода слова, свобода на мирні зібрання, як іде тиск на опозицію та громадськість.

А голова представництва німецького Фонду Конрада Аденауера у Києві Ніко Ланґе каже: «Європейський Союз, як підтвердив комісар Фюле кілька тижнів тому, відкрито каже, що в Україні наявні проблеми з демократією. Така тенденція перешкоджатиме і гарним стосункам між Києвом та Брюсселем, і під час наступних раундів інтеграційних переговорів між Україною та ЄС».

Російський вектор поглиблюється

Старший радник Посольства Росії Віктор Кочуков зазначає, що євроінтеграція України не завадить поглибленню співпраці між Києвом і Москвою. Поліпшення економічних і гуманітарних контактів – в інтересах обох сусідніх держав.

«Маленька ремарка стосовно пересічних українців. Мені відомі результати соціологічних досліджень в Україні. Так, і в питанні євроінтеграції, і в питанні поглиблення відносин з Росією українці зацікавлені найбільше у двох позиціях: це вільне пересування і вільне працевлаштування. Для влади у Брюсселі, Києві та Москві це важливе питання. Не менш важливою є проблема поглиблення контактів між громадянами наших країн, розвиток спільних гуманітарних проектів», – наголосив російський дипломат.

Учасники круглого столу відзначили, що на перешкоді як нормальному розвиткові українсько-російських стосунків, так і євроінтеграційному прагненні України стоять корумпованість української політичної, судової та економічної систем, відсутність чіткого плану реформування цих сфер життя держави. Без подолання цих серйозних проблем стосунки у трикутнику «Україна – ЄС – Росія» не покращаться, зауважують експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG