Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН засуджує насильство в Лівії


Демонстранти в Тобруку на сході Лівії рвуть «Зелену книгу» — програмовий твір Муаммара аль-Каддафі
Демонстранти в Тобруку на сході Лівії рвуть «Зелену книгу» — програмовий твір Муаммара аль-Каддафі

Прага – Рада Безпеки ООН засудила придушення протестів режимом лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі й вимагає «негайно» покласти край насильству, від якого загинули, як вважають, уже сотні осіб. У заяві, яку узгодили всі 15 членів Ради Безпеки, владу Лівії закликали вжити заходів у відповідь на законні вимоги лівійського народу, а також виконати свій обов’язок захищати народ, діяти стримано і дотримуватися міжнародного гуманітарного законодавства.

Рада Безпеки збиралася з приводу Лівії у вівторок двічі, але сподівання на результат цих консультацій були невеликі. Та все ж оголошена заява стала твердим і одноголосно схваленим попередженням режимові Муаммара аль-Каддафі, який намагається втриматися при владі.
Посол Лівії в ООН Абдаррахман Мохаммед Шальгам єдиний із усього посольства лишився на боці режиму

У цій заяві, яка формально не має обов’язкової юридичної сили, найвищий орган Організації Об’єднаних Націй також закликав негайно допустити в Лівію міжнародні правозахисні і гуманітарні організації, які б надали людям допомогу і розслідували зловживання.

Жорстокі дії влади щодо демонстрантів викликають серйозне занепокоєння – можливі тяжкі порушення прав людини, заявив заступник генсекретаря ООН із політичних питань Лінн Паско, доповідаючи на засіданні Ради Безпеки про становище в Лівії.

«Ми дуже гостро сприйняли все і домагалися, щоб це припинилося. Очевидно, думка про напади на власне цивільне населення цілковито неприйнятна, і це порушує серйозне питання з погляду міжнародного гуманітарного права», – заявив він.

Позицію Ради Безпеки підсумувала заступник посла США в ООН Розмарі ДіКарло: «Сьогодні вся міжнародна спільнота заявила одним-єдиним чітким голосом, що засуджує насильство проти цивільних у Лівії, що це насильство має припинитися негайно і що влада Лівії має діяти стримано і захищати права свого народу».

Лівію й далі розглядатимуть в ООН
Заступник голови місії Лівії в ООН Ібрагім ад-Даббаші вважає заяву Ради Безпеки заслабкою

За словами експертів, таке одноголосне засудження дій лівійського режиму виявилося несподіванкою: такі впливові постійні члени Ради Безпеки, як Росія й Китай, традиційно дуже не люблять, коли Раду використовують для засудження дій влади суверенних держав.

Але Рада Безпеки також не розглядала пропозицію запровадити в Лівії силами міжнародної спільноти заборону на польоти її військової авіації, яку там застосували проти демонстрантів. Її подав раніше заступник голови місії Лівії в ООН Ібрагім ад-Даббаші. Він разом із усім штатом представництва, за винятком самого посла Лівії в ООН, перейшов, за його словами, «на бік народу». А після ухвалення заяви Ради Безпеки він заявив, що вона була «недостатньо тверда».
Напис англійською: «Тріполі, тримайся, перемога близько!» Місто Тобрук на сході Лівії контролюють супротивники режиму Каддафі

Тим часом на Лівію чекає ще одне випробування в міжнародних колах: вона може позбутися свого місця в Раді з прав людини ООН на її засіданні наступного тижня. Вже 70 правозахисних організацій із усього світу ввійшли до міжнародної коаліції, яка закликає вилучити Лівію з цього найвищого правозахисного органу світової спільноти. У листі, спрямованому до Євросоюзу і до Сполучених Штатів, коаліція заявляє, що насильства, які, за повідомленнями, чинить режим Каддафі, «особливо одіозні» і є «злочинами проти людяності».
За словами демонстранта, кулями з цих патронів іще кілька днів тому армія стріляла в народ. Тепер військові в Тобруку на сході Лівії вже на боці народу

За повідомленнями, під час кривавих придушень противладних виступів у Лівії силами армії там загинули останніми днями сотні людей. За різними оцінками, кількість жертв насильства сягає від щонайменше трьохсот до, можливо, й тисячі.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG