Доступність посилання

ТОП новини

Скандал із держзакупівлями. ЄС вдається до санкцій


Київ – Сьогодні українські ЗМІ повідомили про те, що Європейський Союз припинив фінансову допомогу Україні у зв`язку зі внесенням Верховною Радою змін до процедури державних закупівель, ухвалених 11 січня. У Представництві України при ЄС здивувалися появі цієї інформації в українських ЗМІ. Там вважають, що таким чином сторона ЄС намагається надати проблемі політичний вимір, порушуючи «канони переговорної етики».

«Не може не викликати стурбованість поява такої інформації. Розглядаємо її як спробу сторони ЄС надати технічно-фінансовому питанню політичного виміру, особливо коли зазначене питання наразі є предметом триваючих переговорів та консультацій між Україною та ЄС», - сказано у коментарі Представництва України при ЄС.

У Представництві зазначають, що Президент України Віктор Янукович у ході засідання Комітету з економічних реформ наголосив на необхідності «виправлення ситуації у сфері державних закупівель».

Віце-прем'єр-міністр України, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, коментуючи рішення ЄС, сказав, що у Європі викликає стурбованість той факт, що в Україні досі не прийняті 12 законопроектів і доповнень до законів, які регулюють державні закупівлі в окремих сферах діяльності.

Також віце-прем'єр наголосив, що діючий сьогодні закон про держзакупівлі відпрацьовувався з експертами Європейського Союзу і відповідає нормам ЄС.

Коаліція, ухваливши рішення про зміни до закону, відкрила скриньку Пандори – народний депутат

Народний депутат, член комітету з податкової політики Сергій Терьохін заперечує твердження Тігіпка про відповідність тендерного законодавства України нормам Євросоюзу. Адже закон про держзакупівлі, погоджений із Світовим банком, зазнав змін.

У коментарі Радіо Свобода Терьохін зазначив, що у Європі не розуміють, як можна давати право чиновнику проводити закупівлю за бюджетні кошти, навіть не оголошуючи про цю процедуру.

«Ми довго не мали закону про тендери. І ось, після узгоджень зі Світовим банком, парламент ухвалив його нову версію. Та трохи більше ніж через два місяці у Верховну Раду надійшов законопроект про зміни до закону, – зазначив Терьохін. – У пояснювальній записці до законопроекту йшлося про те, що купувати газ, електроенергію або воду чи вугілля на конкурентних засадах не потрібно. Бо постачальниками на цих ринках є монополісти – скажімо, «Нафтогаз» чи обленерго».

Але коли коаліція ухвалила ці зміни, відкрилася скринька Пандори, вважає Терьохін. Адже за принципом безконкурентності почалася закупівля й інших товарів та послуг. Найбільш резонансне рішення Верховної Ради – дозвіл на закупівлю на безконкурентній основі усього, що пов’язане із Євро-2012. Відтак, за словами Терьохіна, віце-прем’єр, який відповідає за Євро-2012, за чинними правилами, «мав би стати заможнішим, ніж головний олігарх України із його партії».

Терьохін навів приклад із закупівлею потягів для виконання програми про швидкісне залізничне сполучення до Євро-2012. Замість лізингу Україна має у підсумку зробити авансові платежі за потяги. До того ж, їх буде куплено за вищими цінами, аніж у деяких європейських виробників.

ЄС вимагає змін

За інформацією газети «КоммерсантЪ-Украина», Європейський Союз припинив фінансову допомогу Україні у зв'язку зі внесенням Верховною Радою змін до процедури державних закупівель.

Поправки були прийняті 11 січня. Верховна Рада включила енергетичні товари, а також послуги водопостачання і водовідведення в число тих, які можна купувати, оминувши тендерні процедури. Закон про внесення змін уже підписаний Президентом.

Санкції ЄС призвели до того, що Україна не одержала запланований транш у 31 мільйон євро на програми підвищення енергоефективності. У разі продовження конфлікту втрати України лише в 2011 році перевищать 100 мільйонів євро і надалі будуть зростати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG