Доступність посилання

ТОП новини

Думки експертів: Україна – на шляху до ЄС?


Київ – Відносини з Європейським Союзом залишаються для України пріоритетними. На цьому неодноразово наголошував як Президент Віктор Янукович, так і представники українського уряду. Проте чи робить українська влада для євроінтеграції необхідні кроки, наскільки реальними є євроінтеграційні перспективи України і що їй це дасть? Ці питання Радіо Свобода адресувала експертам із ЄС та Росії.

Економічні реформи, проведення яких наразі декларує українська влада є позитивними кроками на шляху України до Європи. В цьому переконаний директор румунського Центру попередження конфліктів Юліан Чіфу. Інша справа, чи зможе влада втілити у життя задеклароване.

«Для України зараз важливо успішно завершити переговори щодо безвізового режиму, а також щодо Угоди про зону вільної торгівлі. Наразі Україні потрібно спрямувати практично всі сили на поглиблення інтеграції в економічному плані», – каже він у коментарі для Радіо Свобода. На думку Чіфу, наразі українській владі слід попрацювати і над дотриманням належного рівня демократичних свобод.

Водночас ще один представник Румунії, член Європейського парламенту Адріан Северін вважає, що проблема у відносинах України та ЄС полягає у тому, що наразі відсутнє чітке розуміння формату співпраці між цими двома партнерами.

«Євросоюз має продемонструвати чітке розуміння того, що він хоче від України. Так, є стратегічний інтерес ЄС в тому, щоб Україна поповнила його ряди, але щойно будуть озвучені конкретні очікування зі сторони ЄС, Україна зможе чітко визначити послідовність своїх кроків на шляху до Євросоюзу як пункту призначення», – додає Северін.

Україна не має альтернативи ЄС – Фергойґен

Натомість, на думку депутата Держдуми Росії, заступника голови комітету у справах СНД Тетяни Москалькової, Україна має можливість вибору, зокрема, і у східному напрямку.

«Україна намагатиметься отримати вигоду і від Росії, і від ЄС. Зараз ви маєте можливість вивчати, наприклад, досвід балтійських країн щодо вступу в ЄС, а можете спостерігати за Митним союзом. В цілому в України положення насправді вигідніше за те, в якому перебувають ЄС чи Росія, тому що Україна може обирати», – вважає депутат Держдуми Росії.

З цим категорично не згоден колишній заступник голови Європейської комісії Ґюнтер Фергойґен. Він переконаний, що Україна не має альтернативи вступові до Євросоюзу.

«Досвід ЄС показує, що країна, яка вступає до Євросоюзу, швидко набуває значущості на міжнародній арені. Очевидно, що Україні потрібен європейський ринок, російського ринку для неї буде недостатньо», – наголошує колишній заступник голови Європейської комісії.

Німецький політик також негативно оцінює те, що ЄС на невизначений час відмовився від розширення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG