Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель і Київ обговорили аспекти угод про асоціацію і зону вільної торгівлі


Андрій Клюєв та Штефан Філе
Андрій Клюєв та Штефан Філе

Брюссель – У вівторок представники Єврокомісії та України у Брюсселі обговорювали невирішені питання майбутньої зони вільної торгівлі, та й загалом, угоди про асоціацію з Україною, частиною якої має стати ця зона. Представники з обох сторін мають амбіційну мету: підписати документи до кінця нинішнього року. З цією метою із низкою комісарів Євросоюзу зустрівся перший віце-прем’єр та міністр економічного розвитку й торгівлі України Андрій Клюєв.

Попри амбіційні надії на підписання угоди про асоціацію України з ЄС до кінця нинішнього року, в діалозі все ще існують проблемні питання, здебільшого, економічного характеру. Саме тому цей одноденний візит до Брюсселя першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва, насамперед, був присвячений відстоюванню позицій Києва щодо такого делікатного пункту угоди про зону вільної торгівлі, що має бути частиною угоди про асоціацію, як квоти на торгівлю українською продукцією на ринку Європи. Йдеться, насамперед, про обмеження, яких вимагають європейці, зокрема, на експорт продуктів сільського господарства.

Торгівля продуктами українських фермерів, як раніше зауважував Прем’єр-міністр Микола Азаров, набагато серйозніша, принциповіша, ніж, скажімо, заборона використання у виробництві «географічних» назв на кшталт «шампанське» чи «коньяк», які також часто згадуються у контексті переговорних перешкод.

Саме питання квот і було предметом розмови віце-прем’єра Андрія Клюєва із комісаром з питань конкуренції Хоакіном Альмуньєю та комісаром, який опікується торгівлею, Карелом де Ґюхтом.

Єврокомісія хоче не лише економічних, а й демократичних просувань

Після тривалої розмови з паном Клюєвим, комісар ЄС з питань розширення та політики сусідства Штефан Філе підтвердив бажання підписати обидві угоди до кінця року.

«Ми маємо спільну амбіційну мету: підписати дві дуже важливі угоди (про асоціацію та щодо зони вільної торгівлі) до кінця року, – заявив він. – Ми обговорили з одного боку, низку економічних питань, а з іншого, питання демократичних перетворень, бо елементами угоди (про асоціацію) є й основні свободи та права громадян. Інакше кажучи, якщо ми просуваємося в питаннях зони вільної торгівлі, то нам хотілося б і просування реформи виборчої системи, конституційної реформи та реформ правової системи».

Комісар Штефан Філе також зауважив, що у Брюсселі сторони визначилися, як прискорити ці перетворення.

Попри це, у Єврокомісії відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння відносно орієнтовних пріоритетів допомоги Євросоюзу Україні на 2011-2013 роки. Висловлюючись простіше, мова йде про офіційне затвердження фінансової підтримки України з боку Єврокомісії.

«Національна програма підтримки України Європейським Союзом становить приблизно 470 мільйонів євро на 2011-2013 роки», – уточнив єврокомісар Філе.

При цьому представник українського уряду жартома додав, що готовий щодня приїздити до Брюсселя підписувати такі документи і почув у відповідь жарт від Штефана Філе, який зазначив, що він «натяк зрозумів».

Комісія і країни-донори підтверджують участь у проектах на ЧАЕС

Андрій Клюєв
Тим часом, говорячи серйозно, Андрій Клюєв запросив єврокомісара Штефа Філе та голову Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу до України на заходи, пов’язані із 25-ми роковинами катастрофи на ЧАЕС. Йдеться про міжнародну конференцію до річниці Чорнобильської аварії, що має відбутися в Києві.

«Нас тішить те, що Європейська комісія підтвердила фінансування у повному обсязі проекту побудови нового безпечного конфайнмента, а також, що країни-донори, з якими були проведені переговори, також підтвердили участь у цьому проекті», – заявив у Брюсселі перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв.

Попри переговори з представниками Європейської комісії, чільник уряду України ще мав низку зустрічей із представниками європейського бізнесу та Європарламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG