Доступність посилання

ТОП новини

Комунальні тарифи: українців змусять платити більше


Київ – Протягом 2011 року в Україні ціни на газ для населення можуть зрости на 30 відсотків, а на комунальні послуги – на 52 відсотки. Це випливає з положень проекту Меморандуму про економічну та фінансову політику, погодженого українською стороною та місією МВФ. Українські урядовці вважають цей захід невідворотним і економічно обґрунтованим. Та чи готові пересічні українці платити за послуги значно більше?

Вартість газу для населення зростатиме у два етапи – до 15 квітня на 20 відсотків, з 1 липня – ще на 10 відсотків. Комунальні тарифи зростуть двічі і щоразу на 26 відсотків – з 15 квітня і з 1 жовтня.

Народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков у коментарі для Радіо Свобода наголосив, що «вирівнюватись» ціни будуть поступово протягом року. Він також припускає, що зростання може бути дещо меншим від задекларованого.

«Це граничні рівні проставлені. Для громадян України, які неспроможні платити, передбачена система дотацій. У нас найкраща ця система. Якщо у пенсіонерів житлово-комунальні послуги забирають десять відсотків, уже йде дотація, якщо для працюючих п’ятнадцять відсотків, також дотація. Цього немає в жодній країні, це лише в Україні є така м’яка система», – сказав Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков.

Уряд нині турбується про платоспроможність громадян більше, ніж раніше, твердить віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко: «По пільгах і субсидіях ми значно збільшили витрати бюджету. У 2009 році ми витрачали на це 4 з половиною мільярди гривень, у 2010-му – 5,2 мільярда, а на 2011-й заклали 7 мільярдів, практично вдвічі збільшивши обсяги, закладені на субсидії».

Громадяни рахують по-іншому

Та зовсім по-іншому цю арифметику сприймають пересічні громадяни. Приміром, середньомісячна зарплата в Харківській області торік склала 2060 гривень. Голова об’єднання профспілок Харківщини Сергій Тесленко підрахував, що після сплати податків (381 гривня), витрат на проїзд (200 гривень) і утримання однокімнатної квартири (309 гривень) у працівника залишається 1170 гривень, на які треба купити харчі, одягнутися, влаштувати свій побут, в разі потреби лікуватися і утримувати родину.

Водночас на субсидію такий громадянин розраховувати не може. «Людині з такою зарплатою іти по субсидію марно – вона не має на неї права, оскільки 15 відсотків від його нарахувань зарплати складає 309 гривень, що дорівнює вартості житла. Та й взагалі це нонсенс, коли людина, що працює, змушена звертатися по субсидії до держави», – розповів голова об’єднання профспілок Харківщини Сергій Тесленко.

Отже, справа навіть не в окремо взятому подорожчанні комунальних послуг. Низький рівень оплати праці призводить до того, що будь-яке зростання цін ставить на межу виживання десятки тисяч родин.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG