Доступність посилання

ТОП новини

Дії режиму Каддафі в Лівії розглядатиме Міжнародний кримінальний суд


Прага – Урядові сили лівійського лідера Муаммара Каддафі другий день поспіль бомбардують нафтові термінали на сході країни в районі міста Бреґа, яке вчора ввечері знову відвоювали сили опозиції. Тим часом Міжнародний кримінальний суд у Гаазі заявляє про початок розслідування справи про злочини проти людяності щодо 15 представників режиму Муаммара Каддафі.

У Лівії тривають бої між урядовими силами і силами опозиції за місто, що розташоване на багатому на нафту сході країни. Місто, що вже перебувало в руках опозиції, знову захопили урядові війська, але повстанцям наприкінці середи вдалося його відбити. Вранці в четвер військова авіація Муаммара Каддафі почала бомбардування нафтових терміналів у Брезі.

Повстанці, озброєні мінометами, протиповітряною зброєю та танками, закликали міжнародну спільноту в особі ООН запровадити зону заборони польотів, щоб іноземні пілоти, найманці режиму Каддафі, не могли їх бомбардувати.

Військові експерти сумніваються, що лівійська опозиція, яка зуміла захопити військові склади, і на бік якої перейшла значна частина урядового війська, спроможна взяти під контроль всю країну, включно зі столицею, Тріполі, де зосереджені головні сили Муаммара Каддафі.

США обіцяють сприяти розслідуванню

Тим часом міжнародна спільнота посилює тиск на режим Каддафі. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено-Окампо заявив, що проти 15 високопосадовців режиму Каддафі розпочали розслідування за звинуваченням у злочинах проти людяності.

Речник Білого дому Джей Карні заявив, що США будуть сприяти розслідуванню. «Стосовно того, що ООН звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням провести розслідування того, що відбувається у Лівії, ми використовуємо усі можливості, щоб відстежувати все, що там відбувається, для того, щоб усі, хто відповідальний за порушення прав людини та за злочини проти мирного населення, понесли покарання за свої дії», – зазначив Карні.

Свій план вирішення конфлікту запропонував венесуельський президент Уґо Чавес. Згідно з цим планом, має бути створена комісія, що складатиметься з представників Латинської Америки, Європи та Близького Сходу. Генеральний секретар Ліги арабських держав Амр Мусса заявив, що цей план, який він уже обговорив із Каддафі, буде запропонований опозиції.

Проте, кореспонденти в східній Лівії повідомляють, що лідери опозиції заявляють, що вони готові вести переговори лише з єдиного питання – яким чином має відбутися відхід Каддафі від влади.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG