Доступність посилання

ТОП новини

Дорогий бензин – «за домовленістю»


Київ – В Україні водії дедалі більше обурюються зростанням цін на бензин. Автоперевізники у четвер заявили про підготовку до страйку. Подорожчання пального в Україні викликане не лише світовими цінами на нафту, але й змовою трейдерів, кажуть і урядовці, і незалежні експерти. Чи мотивоване подорожчання бензину? Це розслідує Антимонопольний комітет. При цьому фахівці відзначають, що український бензин дорожчає швидше, ніж європейський, оскільки Україна не має дієвої системи регулювання цього ринку.

Андрій, водій із Запоріжжя, працює на оптовій фірмі. Він розвозить замовлення представникам роздрібної торгівлі. За останні місяці, каже він, коли бензин подорожчав у півтора раза, його заробітки різко впали.

«Бензин подорожчав суттєво. Я користуюся 95-м, лише два місяці, тому він коштував 6 гривень. Бензин вплинув передовсім на ціну товару, і в нас, наприклад, впала кількість замовлень. Подорожчання вдарило і по нашому бізнесу, і по мені, як пересічному українцю», – зізнається водій.

Українські водії та автоперевізники пообіцяли оголосити страйк через подорожчання пального в разі, якщо Україна запровадить додаткове мито на ввіз нафтопродуктів.

Найбільші трейдери могли домовитися – АМКУ

Бензин дорожчає в усіх країнах Європи. Трейдери пояснюють це нестабільною ситуацією у Лівії та інших країнах Північної Африки, які належать до лідерів із видобутку нафти. Однак таке стрімке зростання ціни, яке відбувається в Україні, не має економічних підстав, вважають в Антимонопольному комітеті (АМКУ).

Про перебіг розслідування повідомив у четвер перший заступник голови АМКУ Юрій Кравченко. «Ми на цьому ринку рухаємося у двох напрямках. У нас є справа щодо п’яти найбільших імпортерів, яку ми почали за ознаками встановлення цін без обґрунтованих причин. Слідство завершується, сума штрафу може скласти 300 мільйонів гривень, а це 10% від їхньої виручки. Друга справа – щодо діяльності підприємства компанії «Тайстра», яка за рішенням суду без мита завезла чимало нафтопродуктів. На той час вона займала монопольне становище – контролювала більше третини національного ринку бензину», – зазначив Кравченко.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко пояснює зростання роздрібних цін на нафтопродукти в Україні світовими тенденціями та діяльністю окремих імпортерів палива. Його заступник Володимир Макуха при цьому вважає, що ціна на бензин є хоча і високою, але не критичною для економіки країни. «Транспортні потоки не зменшилися, всі, хто їздили, продовжують їздити», – зауважив він.

Український бензин обганяє стрибки нафти

Але різкого стрибка цін не було б, якби держава ліпше регулювала ринок пального, сказав Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

«Ми бачимо мікс усіх цих аргументів, які продавці бензину використовують, щоб переконати покупця, що він має дорожчати. Світові спекулянти використовують ситуацію в Лівії. Але в Україні це не має бути аргументом. Зверніть увагу, коли нафта дорожчає, пальне зростає одразу ж, хоча є його великі запаси, куплені за нижчою ціною. Коли нафта дешевшає, нас переконують, то ціна падає, коли допродують дешевші залишки», – пояснює Тодійчук.

Експерт наголошує, що сьогодні коло осіб, які впливають на ціни, зменшилося, і тому вони мають набагато більше можливостей домовитися. Він закликає владу сформулювати чіткі правила гри на бензиновому ринку і вимагати їхнього виконання.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG