Доступність посилання

ТОП новини

Українські селяни далекі від земельної реформи


Львів – Українці не знають земельного законодавства, але вже готуються продавати землі сільськогосподарського призначення, кажуть соціологи. На Львівщині 70% селян вважають, що земля не повинна бути товаром та об’єктом купівлі-продажу, і лише 4% зазначили, що земля має вільно продаватись і купуватись. Такими є дані опитування «Центру соціально-економічного моніторингу».

На Львівщині у сільській місцевості проживає 42% населення. На сьогодні 70% земельних паїв належить людям пенсійного віку. Землю сільськогосподарського призначення селяни віддають в оренду. За що отримують кілька мішків цукру чи зерна раз у рік.

За неофіційними даними, 40% землі в області взагалі не обробляється. Причиною такої ситуації більшість селян, згідно опитування «Центру соціально-економічного моніторингу», називають відсутність державної підтримки та фінансування села, низькі закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію та сировину, для розвитку господарства для селян недоступні кредити. Люди вважають, що індивідуальні підсобні господарства є ефективніші, ніж колективні господарства. Науковець Ярослав Качмарик, центр якого проводив дослідження, наголошує, що сьогодні завчасно відміняти мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

«Землю скуплять за мінімальними цінами в населення. А далі, попри передбачені обмеження щодо використання землі не за призначенням, її вже продаватимуть на ринку без господаря. Це спекуляція і цього прагнуть досягти, ухваливши закон», – зазначив Ярослав Качмарик.

Степан Ханас 8 років займався фермерством на Радехівщині. Протягом усього часу, каже чоловік, ніхто не поцікавився, як йому працюється і не було жодної підтримки з боку держави. Коли чоловікові вкрали трактор – це стало останньою краплею у його рішенні припинити діяльність. Степан Ханас вважає, що у жодному випадку не можна дозволити продаж землі, бо село просто зникне.

Українське суспільство не готове до продажу землі

Земельна реформа, яку пропонує влада, може спричинити те, що майже третина населення держави, залишиться без землі, а люди мігруватимуть у місто і через 25 років, підрахували науковці, в селі не буде працездатного населення.

Якщо держава відмінить мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, то вишикується черга до нотаріальних контор і селяни за безцінь продаватимуть свою землю, зауважив Радіо Свобода Михайло Сікора, голова Дрогобицької райради. Першими у черзі будуть п’яниці, а потім, каже Михайло Сікора, прийдуть літні люди, які потребуватимуть грошей.

«Українське суспільство неготове до продажу землі. А з іншого боку, нині стає дедалі менше фермерів. Багато з них не обробляють землю, бо не можуть взяти кредит на техніку, з-за кордону завозиться м’ясо і овочі, фермери не мають місця на ринку. Села вимирають, процвітає пияцтво і навіть не хочуть обробляти присадибні ділянки. Потрібно рятувати село державною підтримкою», – зазначив Михайло Сікора.

Інвестор прийде, коли матиме право на землю

Доцент права Володимир Федорович вважає, що земельні реформи вкрай потрібні і необхідно дозволити продаж землі сільськогосподарського призначення. Бо це дасть можливість зацікавити інвесторів вкладати гроші у розвиток сільського господарства.

«А куди вкладати інвестиції, у ті паї, що заросли бур’янами? У нас в області майже половина земель не обробляється. Ніхто не вкладе інвестицій, якщо йому не гарантують право на землю. Можемо, або залишити власникам паїв землі без коштів і умов використання їх, або дати можливість купувати землі і вкладати кошти в них, створювати робочі місця, сплачувати податки. Несприятлива ситуація у селі може бути вирішена завдяки інвестиціям», – каже науковець.

У Верховній Раді на розгляді перебувають законопроекти «Про ринок земель», що передбачає зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, і «Про державний земельний кадастр». 23 березня у парламенті заплановані громадські слухання щодо земельної реформи.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG