Доступність посилання

ТОП новини

В Японії стався новий вибух на АЕС після землетрусу і цунамі


Прага – У понеділок на АЕС Японії стався новий вибух - у залі третього реактора. У результаті руйнівного землетрусу, який стався минулої п’ятниці, загинули тисячі людей. Рятувальні операції ускладнює загроза поширення радіації. Японський уряд називає нинішнє лихо найбільшим від часу Другої світової війни.

Вранці на японській атомній станції «Фукусіма-1» в залі третього реактора, де перестала працювати система охолодження, вибухнув водень. Раніше, в суботу, так само був пошкоджений зал першого реактора. Серйозні проблеми з охолодженням є й на другому реакторі. Атомна станція не витримує наслідків п’ятничного землетрусу силою 9 балів, що спричинив і масштабне цунамі.

У результаті сьогоднішнього вибуху 11 осіб поранені, але сам реактор і його захисна оболонка не постраждали, повідомив генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Юкіо Едано. «Вибух, як виглядає, того самого типу, що й на реакторі номер один. Ми розпорядилися евакуювати людей, котрі живуть у радіусі 20 кілометрів від АЕС, а тим, хто ще не виїхав, наказали негайно зайти в приміщення», – зазначив речник уряду.

Вибух на АЕС у Японії

x
Вибух на АЕС у Японії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Є висока загроза, що паливні стрижні реакторів почнуть плавитися, визнають японські урядовці. Через це Японія попросила про допомогу Міжнародне агентство з атомної енергетики. Становище тривожне, інженери роблять усе від них залежне, щоб проблеми не поширювалися, заявив японський прем’єр Наото Кан. Але, за даними японської влади, загроза масштабного радіоактивного забруднення наразі незначна.

Під час вибухів у понеділок і в суботу стався незначний витік радіації, вітер поніс забруднену хмару в напрямку до японської столиці. Втім, метеорологи вважають, що вітер слабкий і тому навряд чи радіонукліди дійдуть до Токіо.

«Крамниці порожні, але паніки немає»

Тим часом мільйони японців уже третій день поспіль мають перебої з поставками електроенергії, води і харчів. Український фізик Іван Туркевич, який працює в місті Цукуба за 60 кілометрів від Токіо і понад 300 кілометрів від епіцентру землетрусу, розповів Радіо Свобода, що місцеві жителі реагують на все без паніки і добре підготовлені до наслідків землетрусу.

«У кого не було води – ми допомогли наносити, – каже він. – Вони відкрили свердловини, у них тут є в парках. Поставили ручні насоси. Люди, які не встигли набрати води, можуть піти і набрати там».

На прилавках крамниць помітно менше продуктів, але ціни не піднімаються. «Магазини на 70-80 відсотків порожні, але немає ніякої паніки, люди не кидаються, не бігають, усе спокійно», – розповів український вчений, що працює в Японії.

Десятки тисяч зникли без вісти

Тривають операції рятувальників, які знайшли на північному і східному узбережжі Японії наразі близько двох тисяч тіл. За офіційними даними, від стихійного лиха загинуло щонайменше 2 800 осіб.

Ця цифра не остаточна, адже десятки тисяч жителів Японії зникли безвісти, включно із 18 тисячами з одного містечка.

Японія також потерпає економічно. Ціни акцій на токійській біржі покотилися вниз. Інвестори бояться, що флагмани японської промисловості, такі як «Тойота» і «Хонда», неминуче зазнають втрат.

Позачергова нарада ЄС

Водночас у світі знову на перше місце вийшла ядерна безпека. Щоб обговорити це питання, в Брюсселі 15 березня на позачергову нараду збираються міністри енергетики Європейського Союзу.

Німеччина вже оголосила про те, що оцінить стан безпеки своїх атомних станцій, Австрія закликає провести комп’ютерне тестування всіх атомних реакторів ЄС, чи готові вони до надзвичайних ситуацій.

Крім цього, відновилися дискусії, скільки ж можуть витримати атомні реактори. Пошкоджена японська станція відпрацювала майже 40 років і наступного місяця очікувала на новий дозвіл роботи, ще на два десятиліття. У понеділок японська влада заявила, що зупиняє розгляд заявки від станції «Фукусіма-1».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG