Доступність посилання

ТОП новини

Бенгазі – місто в облозі сил Каддафі


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Прага – Сили опозиції та урядові сили лівійського лідера Муаммара Каддафі зійшлися під стінами східнолівійського міста Бенгазі. І хоча боротьба за цей оплот опозиції може стати одним із найкривавіших епізодів лівійського протистояння, місто продовжує жити звичним життям, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода шеф каїрського бюро «Голосу Америки» Елізабет Арротт, яка нещодавно повернулася з Бенгазі.

– Великі натовпи збираються перед будинком суду в Бенгазі, де засідає новостворений уряд провінції – Національна рада. Люди приходять сюди щодня, незважаючи на те, що війська Каддафі наближаються. Вони приходять продемонструвати підтримку, вони говорять про тих, хто загинув у боротьбі з Каддафі, і місто виглядає сильним, пори нещодавню зміну в обстановці.

– Що люди говорять про міжнародну реакцію на події в Лівії?

– Деякі люди досить розчаровані. Вони сподівалися на те, що зона заборони польотів мала з’явитися ще кілька тижнів тому. Зараз в цьому вже не буде багато сенсу. Тепер бої відбуваються на відрізках траси, в багатьох місцях навколо пустеля, і танками дуже просто відтіснити повстанців. Судячи з того, що повстанці намагаються гуртуватися в одному місці з усім озброєнням, вони не мають глибоких пізнань у тактиці війни і є дуже вразливими. Вони сподіваються, що міжнародна спільнота зробить щось із цими дорогами, щоб сили Каддафі не могли наступати по них.

– Наскільки ефективним є тимчасовий уряд провінції? Чи їм вдається налагодити нормальне життя?

– Вони наголошують, що вони не є урядом, а лише тимчасово намагаються організувати життя. Вони мають міські ради, різні місцеві ради, які надають різні послуги. Щоденне життя в Бенгазі є досить нормальне, місто функціонує, якихось великих дефіцитів немає. Вода, електрика, базисна інфраструктура працює. Є проблема в питанні безпеки. Бо місто певний час було в стані безвладдя і беззаконня. Але люди поводилися цивілізовано, пограбувань було досить мало. Однак у місті багато озброєних людей, вечорами чутно постріли, і невідомо, чи це святкові салюти, чи вуличні розборки. Але з огляду на те, що відбувся розпад авторитарної держави, можна сказати, що Бенгазі тримається непогано.

– Всі зараз очікують нападу сил Каддафі на Бенгазі. Що на Вашу думку станеться у цьому випадку?

– Важко сказати, що станеться в цьому випадку. Сили Каддафі скидають листівки, які закликають жителів Бенгазі здатися і отримати амністію. Більшість людей прожили все своє життя під загрозою того, що капризна влада може їх заарештувати без усякої причини, чи вони можуть просто зникнути. Тож люди, які відверто по-телебаченню виступили проти уряду, тепер перебувають у смертельній небезпеці. Багато з них говорять, що боротимуться до кінця, що місця для компромісу немає. Інші люди, я впевнена, будуть хотіти просто вижити, а хтось захоче забратися звідси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG