Доступність посилання

ТОП новини

Освітяни вимагають підвищення заробітної плати


Київ – Близько 10 тисяч освітян зібралися у вівторок у Києві на акцію протесту з вимогою збільшити фінансування галузі. Мітингувальники оточили будівлю Кабінету Міністрів і перекрили дорожній рух по вулиці Грушевського. Вчителі сподіваються, що уряд виконає їхні вимоги вже на засіданні в середу.

На мітинг приїхали освітяни з різних куточків України. Вони вимагають підвищення рівня заробітної плати, зокрема, скорочення розриву між посадовим окладом працівника першого розряду Єдиної тарифної сітки та законодавчо встановленої мінімальної зарплати. Друга вимога стосується виплати 20% надбавки для всіх категорій освітян.
У Києві мітингують освітяни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Учасниця протесту, викладач гімназії з міста Рівного Олена Виговська називає нинішнє ставлення влади до освітян принизливим. «Ми вимагаємо від Верховної Ради, щоб вони зглянулись на вчителя і спробували прожити за нашу зарплату хоча б один день», – говорить освітянка.

Підвищення плати за комунальні послуги і продукти харчування підриває сімейний бюджет працівників освіти. Доводиться економити на найнеобхіднішому.

«І вчитель би сьогодні терпів, якби уряд взяв би під суворий контроль ріст цін на продукти харчування, медичні послуги, транспортні послуги, ми б терпіли. Проте ми бачимо, що ріст цін випереджає в багато разів заробітну плату наших вчителів», – зазначають викладачі з Луганщини.

Освітяни погрожують безстроковим страйком

Протестувальники скандували «Ганьба», тримали гасла «Терпіння має межу». Освітяни кажуть, що готові до радикальних дій – безстрокового страйку. Поки ж ведуться мирні переговори між представниками уряду і профспілками.

«Переговорна група домоглася відповіді урядовців, що завтра (у вівторок – ред.) на урядовому засіданні будуть розглянуті наші вимоги. Якщо вони будуть враховані, ми озвучимо їх всім освітянам України. Якщо уряд буде глухий до наших вимог, то ми будемо вимушені вступити у трудовий конфлікт, який може закінчитися безстроковим страйком», – зауважив голова київської профспілки освітян Олександр Яцунь.

У Міністерстві освіти і науки України завіряють, що проблему буде розв’язано.

«Міністерство освіти і науки завжди буде на стороні вчителів. Те, що буде підвищення – буде. Мова йде лише про те, коли. Хтось знає, коли це можливо, а хтось хоче сьогодні. В цьому і є вся різниця», – заявив Радіо Свобода заступник міністра Борис Жебровський.

Освітяни очікують на рішення Кабінету Міністрів про 20-відсоткову надбавку до зарплати педагогам вже завтра. Про це за результатами перемовин із представниками уряду повідомив голова Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов. За його словами, рішення щодо ставок тарифних розрядів уряд ухвалить пізніше. Відповідаючи на питання, чи задоволені освітяни переговорами, Труханов сказав: «Ми будемо задоволені, коли будуть конкретні рішення».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG