Доступність посилання

ТОП новини

Примусово Луценка годуватимуть в разі загрози його життю – омбудсман


Юрій Луценко, 27 грудня 2010 року
Юрій Луценко, 27 грудня 2010 року

Київ – Після заяв про те, що здоров’я Юрія Луценка опинилося під загрозою через голодування, у Генеральній прокуратурі в середу запевнили, що стан колишнього українського міністра задовільний. За твердженням прокуратури, з 1 травня Луценко приймає в київському слідчому ізоляторі «поживну калорійну суміш».

Якщо представники влади кажуть, що колишній міністр внутрішніх справ так чинить добровільно, то його дружина вважає, що Луценка годують примусово, і прирівняла таку практику до тортур. Для цього використовується «біла рідина, що смердить за метр», каже вона.

Дружина також зазначила, що Юрій Луценко за час перебування в слідчому ізоляторі з кінця минулого року втратив 14 кілограмів ваги. Вона бідкається через те, що в чоловіка скаче тиск, а в крові дуже високий вміст ацетону, що зазвичай буває у тих, хто голодує. Слова Марини Луценко цитує прес-служба «Народної самооборони».

Юрія Луценка звинувачують у службових зловживаннях, і зараз він знайомиться з матеріалами карних справ. У середу колишнього міністра відвідала уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

Загрози життю колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка немає, каже Ніна Карпачова, яка в середу майже годину віч-на-віч спілкувалася з ним у його камері в слідчому ізоляторі Лук’янівського СІЗО.

Про голодування Юрій Луценко оголосив 22 квітня після того, як Апеляційний суд Києва продовжив йому термін арешту до п’яти місяців. А 28 квітня він письмово поінформував керівництво Київського СІЗО про відмову приймати їжу, повідомила Ніна Карпачова.

«На сьогоднішній день Юрій Луценко вважає, що голодування, відмова від їжі може бути тим крайнім заходом, який може йому допомогти принаймні для того, щоб була змінена міра запобіжного заходу. Таким чином він намагається привернути увагу до тієї проблеми, яка не була вирішена для нього в судовому порядку», – зауважила омбудсман.

Луценку вводять глюкозу та вітаміни через крапельниці

Ніна Карпачова запевнила, що керівництво СІЗО попередило Юрія Луценка про загрози його здоров’ю. Наразі він щоденно проходить комісійний медичний огляд.

На сьогоднішній день він, дійсно, голодує за мірками СІЗО, але отримує зараз призначену йому харчову суміш для голодуючих, відповідно до інструкції про умови тримання і порядок примусового годування, каже омбудсман. Калорійність суміші – приблизно 1600 кілокалорій, до складу якої входить 30 грамів вершкового масла, 100 грамів цукру, 800 – молока, два яйця, 200 грамів м’яса для бульйону, 10 грамів солі, 0,1 грама аскорбінової кислоти, 50 грамів манної або вівсяної крупи.

Крім того, Луценко отримує глюкозу і групу вітамінів через крапельниці. Вживає потрібну організму кількість води. На медико-санітарні умови і на режим утримання не скаржиться.

«На сьогоднішній день загрози життю немає. Тому що цю суміш він вживає добровільно. Добровільно складаються акти щоденно. Ця суміш може бути застосована як примусове годування у виключному випадку, якщо буде пряма загроза його життю. Це є крайній захід. І він буде застосований тільки у випадках, коли роз’яснювальна робота, інші заходи впливу будуть безрезультатними і буде продовжене голодування, яке буде складати загрозу його життю», – поінформувала Ніна Карпачова.

При зустрічі Юрій Луценко попросив Ніну Карпачову як омбудсмана України звернутися до Генерального прокурора Віктора Пшонки про зміну йому запобіжного заходу. Адже він, каже Ніна Карпачова, не збирається і не має наміру ні ухилятися від слідства, ні чинити будь-які перешкоди слідству.

Наразі це питання може вирішити тільки слідчий або Генеральний прокурор. Тому з таким клопотанням до Генерального прокурора омбудсман планує звернутися вже в четвер.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG