Доступність посилання

ТОП новини

Лівійські повстанці отримають грошову допомогу від Заходу


Державний секретар США Гілларі Клінтон та прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі під час наради в Римі, 5 травня 2011 року
Державний секретар США Гілларі Клінтон та прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі під час наради в Римі, 5 травня 2011 року

Прага – Західні держави та деякі арабські країни пообіцяли надати сотні мільйонів доларів лівійським повстанцям, які ведуть боротьбу проти лідера цієї країни Муаммара Каддафі. Такими є результати одноденної наради в Римі Лівійської контактної групи, до якої входять Британія, Франція, Італіч та США, а також близько 20 світових організацій, включно з Лігою арабських держав та Африканським союзом.

Нарада в Римі Лівійської контактної групи, 5 травня 2011 року

Звертаючись до присутніх на початку засідання, міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні та державний секретар США Гілларі Клінтон заявили, що учасники наради зібралися для того, щоб знайти «найкращі способи фінансової та іншої підтримки» для повстанців.

Державний секретар США заявила, що Вашингтон намагатиметься віддати у розпорядження опозиції близько 30 мільярдів доларів із заморожених державних фондів Лівії.

«Ми будемо обговорювати в деталях, як найкраще посилити тиск на Каддафі та його оточення за допомогою дипломатичних, політичних та економічних засобів. Як ми можемо забезпечити розв’язку, якої очікують люди в Лівії та міжнародна спільнота, – припинення насильства проти цивільного населення та початок демократичної трансформації для досягнення кращого майбутнього», – зазначила Гілларі Клінтон.

Уряд Італії, який приймав міжнародну зустріч у себе, заявив про створення спеціального фонду, в якому міжнародна спільнота збиратиме гроші на підтримку повстанців у східній частині Лівії, навколо міста Бенгазі.

Кувейт запропонував 180 мільйонів доларів для цього фонду, Катар від 400 до 500 мільйонів. Очікується, що фонд почне наповнюватися протягом наступних тижнів.

За підрахунками повстанців, вже загинуло близько 10 тисяч осіб

Присутній у Римі речник лівійських повстанців заявив, що потреби повстанців у найближчі кілька місяців становитимуть близько півтора мільярда доларів, що включає медичну допомогу, продукти харчування, витрати на підтримку роботи лікарень та електроенергію.

Тим часом інший речник повстанців заявив, що сили Каддафі обстріляли передмістя Тріполі, Зінтан, 50 ракетами установки «Град» російського виробництва. Також він повідомив, що міжнародні сили знищили два вертольоти урядових сил під час їхнього транспортування на вантажівках.

Загалом за час кількатижневого конфлікту, за підрахунками повстанців, вже загинуло близько 10 тисяч осіб, а сам конфлікт зайшов у патову ситуацію, коли жодна з сил не має достатньої потужності для того, щоб вирішити конфлікт на свою користь.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG