Доступність посилання

ТОП новини

Харків готується до візиту російського патріарха


Патріарх Кирило щойно був в Україні в кінці квітня на чорнобильських заходах
Патріарх Кирило щойно був в Україні в кінці квітня на чорнобильських заходах

Харків – До ста тисяч людей планує зібрати УПЦ (Московського патріархат)у на урочисту літургію російського патріарха Кирила у Харкові. Глава Російської православної церкви у неділю проведе богослужіння на центральній площі міста. Праві сили заявляють, що харківська влада мобілізує кілька тисяч бюджетників на мітинг, щоб підтримати патріарха. Натомість чиновники заперечують подібні закиди.

Глава Російської православної церкви прибуде до Харкова 7 травня. Візит присвячений 90-річчю митрополита Харківського і Богодухівського Никодима. Урочистості відбудуться в театрі опери та балету.

Під стіни театру на підтримку російського патріарха Партія регіонів, за інформацією ВО «Свобода», планує вивести 12 тисяч людей. Загалом намагаються зібрати представників бюджетної сфери – студентів та викладачів вишів, учителів, вихователів дитячих садків.

Дехто зі студентів пише про це на своїх сторінках у соціальних мережах. «У нас у виші про таке говорять», – розповіла студентка Олександра.

Про масову «мобілізацію» стало відомо і під час погоджувальної ради у міськвиконкомі Харкова у четвер. Про це Радіо Свобода повідомив лідер харківської організації ««Свободи» Ігор Швайка.

«На умовах анонімності про це кажуть і вчителі, і лікарі. А головою ми чудово розуміємо: якщо вони не будуть виганяти бюджетників, ніхто не вийде сам по собі», – сказав Ігор Швайка.

Водночас у Департаменті освіти Харківської міськради інформацію про адміністративний тиск на освітян заперечують. Начальник департаменту Ольга Деменко назвала це «нісенітницею».

«Дай Боже, щоб вистачило місця і в оперному театрі, і на площі для всіх охочих. Тим більше ніхто нікого не змушує йти. Таких команд не було і бути не може. Люди віруючі йдуть із чистою душею, і виключно добровільно», – сказала Ольга Деменко.

Ікони на банерах, сцена як вівтар

У неділю російський патріарх Кирило відслужить урочисту літургію на площі Свободи, де зазвичай відбуваються концерти рок- та поп-зірок. Спеціально для цього на майдані заздалегідь почали монтувати сцену у вигляді вівтаря.

«Будуть роздруковані ікони на банерах, все буде як вівтар. Буде хор співати поруч, на помості. Будуть екрани, на які буде транслюватися богослужіння», – розповів Радіо Свобода священик Федір Воскобойников, який займається організацією візиту глави РПЦ.

Спочатку церковники вирішили сховати під непрозорою тканиною пам’ятник Леніну, що стоїть на майдані. Однак місцеві комуністи пригрозили пікетом, тож від ідеї відмовилися.

У неділю традиційних служб у храмах не буде. За два тижні, за словами отця Федора, парафіян попередили про літургію на площі.

Боротьба Москви та Києва?

Українська православна церква Київського патріархату тим часом оприлюднила заяву, в якій йдеться про намір патріарха Кирила одразу після візиту в Україну ініціювати питання про заміну харківського митрополита і поставити на чолі місцевої єпархії свою праву руку – донецького митрополита Іларіона. Як мовиться в заяві, він міг би якісно посилити важелі тиску на Київську митрополію і як постійний член Синоду фактично взяв би на себе провідну роль в ухваленні рішень, блокуючи все, що не бажано для патріарха Кирила. Такий розвиток подій, заявляють в УПЦ КП, «сприяв би перетворенню незалежності Української православної церкви на фікцію».

Історик та релігієзнавець Ігор Розсоха каже про серйозні проблеми у церковних відносинах Москви та Києва.

«Там іде відверта боротьба проти, як це не дивно, Київського митрополита Володимира. Взагалі боротьба проти автокефалії Української православної церкви, яку в нас називають Московським патріархатом. Після 2008 року, коли вони ухвалили свій новий статут, фактично вже припинила церква бути Московським патріархатом. Фактично це була реальна автокефалія, ось зараз і йде боротьба проти цього», – сказав Ігор Розсоха.

У статуті, який водночас так і не був затверджений попереднім патріархом Московським Олексієм Другим, ідеться, за твердженням Ігоря Розсохи, і про повну фінансову незалежність Української православної церкви. Фактично, зі слів експерта, від Московського патріарха залишилося лише його благословення. Тому впливати на церковно-бюрократичні процеси в українській церкві не є компетенцією російського патріарха.

Немає і підстав для зняття митрополита Никодима. Як повідомили Радіо Свобода в харківській єпархії УПЦ (МП), для цього має бути серйозна аргументація, окрім поважного віку владики. Прохання про складання повноважень може подати сам митрополит, але рішення про призначення та зняття з посади ухвалює виключно Священний синод УПЦ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG