Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: «Українське правосуддя вбив Президент Янукович»


Юлія Тимошенко виступає перед журналістами біля Печерського суду м. Києва, 11 травня 2011 року
Юлія Тимошенко виступає перед журналістами біля Печерського суду м. Києва, 11 травня 2011 року

Київ – Лідер партії «Батьківщина», колишній прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що матеріали, які стали підставою для порушення проти неї кримінальної справи, свідчать про замовний характер цього політичного переслідування. Про це вона заявила Радіо Свобода в середу під час перерви у засіданні Печерського суду Києва, що розглядає скаргу Тимошенко щодо визнання незаконності постанови Генеральної прокуратури України про порушення кримінальної справи проти екс-прем'єра щодо газових угод 2009 року.

Як зазначила в коментарі Радіо Свобода Юлія Тимошенко, вона наполягла на тому, щоб суд розглянув її скаргу про незаконність порушення кримінальної справи щодо підписання газових угод з Росією.

«Я повністю впевнена у законності своїх дій і правоті своїх рішень, коли працювала на посаді Прем’єр-міністра. Ми не віримо в українське правосуддя. Ми не віримо в українські суди, тому що вони сьогодні, на жаль, усі підпорядковані Адміністрації Президента. Але ми проходимо судові інстанції в Україні для того, щоб мати можливість вийти на міжнародний рівень, на розгляд справ у міжнародних судах. Тому що українського правосуддя, на жаль, не існує. Його вбив Президент Янукович», – заявила Юлія Тимошенко.

За її словами, вона і її представники намагаються у суді домогтися, щоб процес був відкритий, гласний і щоб до залу засідань були допущені представники засобів масової інформації.

«Але враховуючи те, що, за нашими оцінками, ця справа політично замовна, із сфальшованими доказами, то суд відмовився цей процес вести публічно і гласно», – сказала лідер «Батьківщини».

Зі свого боку, захисник колишнього прем’єра Сергій Власенко зазначив, що напередодні зміг протягом п’яти годин ознайомитися з частиною матеріалів.

«Ця справа є абсолютно очевидно замовною, і докази цього є в тих томах, які Генеральна прокуратура надала в суд», – наголосив він.

Вчасно засідання суду не почалося, зокрема, через те, що представники ЗМІ не змогли потрапити до зали засідання, оскільки та переповнена. Тим часом позивач наполягає на допуску ЗМІ до висвітлення процесу судового засідання.

Під час судового засідання


Суддя спочатку оголосила 15-хвилинну перерву для з’ясування, чому представники ЗМІ не можуть потрапити до зали засідання. Через декілька хвилин суддя оголосила ще одну перерву до 14:00 для організації проведення судового засідання.

Опозиція покинула залу засідань Верховної Ради


Фракції «Наша Україна – Народна самооборона» та «БЮТ-«Батьківщина» залишили залу Верховної Ради. За словами представників опозиції, вони йдуть на такий крок на знак протесту проти переслідування колишнього прем’єра, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Із заявами від своїх фракцій виступили голови фракцій НУНС Микола Мартиненко і «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко.

НУНС наполягає на тому, щоб колишнього міністра звільнили з-під варти.
Кириленко, зі свого боку, повідомив, що БЮТ приєднується до вимог НУНС, але також наполягає на тому, що політичні репресії з боку влади здійснюються й стосовно Тимошенко.

За словами Кириленка, замість засідання Верховної Ради в середу депутати фракції будуть присутні на судовому засіданні. БЮТ покинув залу першим, через декілька хвилин з неї вийшли представники НУНС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG