Доступність посилання

ТОП новини

Путін у Києві: про митні бар’єри, газ і ні слова про Тимошенко


Микола Азаров та Володимир Путін, Київ, 12 квітня 2011 року
Микола Азаров та Володимир Путін, Київ, 12 квітня 2011 року

Київ – Під час робочого візиту до України прем’єр-міністр Росії Володимир Путін зустрівся у вівторок з Президентом Віктором Януковичем та головою уряду Миколою Азаровим. Під час зустрічі Азарова й Путіна сторони обговорили актуальні питання українсько-російських економічних відносин. Зокрема, Азаров вкотре наполягав на перегляді газових контрактів, а Путін говорив про обмеження, до яких може вдатися Росія стосовно України, якщо остання створить зону вільної торгівлі з ЄС.

Відразу по прильоту до Києва російський прем’єр Володимир Путін вирушив на зустріч із главою українського уряду Миколою Азаровим. Останній під час свого вступного слова перед журналістами зазначив, зокрема, що обсяги торгівлі між Україною та Росією вже перевищили докризові показники. «Наші країни продемонстрували досить високі темпи розвитку торгівлі. За 2010 рік її обсяг збільшився і склав майже 42 мільярди доларів, що перевищує показники докризового 2008 року», – сказав Азаров.

Значну увагу український прем’єр приділив питанням енергетичної співпраці. Микола Азаров акцентував на можливості створення спільного підприємства за участі українського «Нафтогазу» та російського «Газпрому».

«Немало зараз говориться про можливу реалізацію проекту зі створення спільного підприємства за участю НАК «Нафтогаз України» і «Газпрому». У зв’язку з цим хотів би зазначити, що ми зацікавлені в тому, щоб уже найближчим часом провести оцінку відповідних активів і знайти оптимальний формат і найбільш прийнятні умови для створення такого спільного підприємства», – сказав Прем’єр-міністр України.

Азаров нагадав, що хоче справедливу ціну на газ

Українська сторона також вкотре наголосила на важливості перегляду газових контрактів між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром». Микола Азаров заявив, що нині необхідно активізувати переговори між Україною та Росією щодо нової газової угоди.

«Ціна природного газу, який Росія постачає Україні відповідно до контрактів між «Газпромом» і «Нафтогазом», не відображає його ринкової вартості, яка сформувалася у країнах Євросоюзу і суттєво перевищує ціни на альтернативні види палива. Наше бажання – вийти на економічно обґрунтовану та справедливу формулу ціни на газ для України», – зазначив Микола Азаров.

Цю репліку свого колеги російський прем’єр Володимир Путін залишив без реакції. Водночас пізніше на брифінгу в Києві віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов заявив, що Україні та Росії поки не вдалося знайти спільний підхід щодо подальшої співпраці в газовому питанні.

Путін «заманює» в Митний союз мільярдами доларів

Мало не ключовою темою вступних виступів українського та російського прем’єрів став Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану. Так, Микола Азаров висловив сподівання, що новий спільний Митний кодекс Росії, Білорусі та Казахстану не погіршить торговельно-економічні відносини України з Російською Федерацією.

«Ми уважно спостерігаємо за формуванням Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану і, безумовно, розраховуємо, що введення в дію Митного кодексу не матиме негативний вплив на умови торговельно-економічної співпраці з Росією, а ті обмежувальні заходи, які застосовуються з боку окремих країн-членів союзу у торгівлі з Україною, не будуть поширюватися на інших учасників цього об’єднання», – додав він.

Натомість російська сторона продовжує агітувати Україну за вступ до Митного союзу. Володимир Путін зазначив, що виграш України від вступу до Митного союзу може сягнути до 9 мільярдів доларів на рік. «Якщо подивитися на розрахунки експертів, то при просуванні цим шляхом прямий виграш України становитиме десь, за нашими даними, від 6,5 до 9 мільярдів доларів на рік, маю на увазі зростаючі в цьому разі можливості для цілих галузей України», – сказав він.

Водночас, у разі створення спільної зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом Росія прогнозує запровадження митних бар’єрів. «Я хочу нагадати, що рівень митного захисту країн-членів Митного союзу приблизно 10,5%, а рівень митного захисту України у СОТ – 4,5%. У нас виникає побоювання, що якщо на таких самих умовах буде створена зона вільної торгівлі з ЄС, то значна частина товарів не буде затребувана на зовнішніх ринках. Ці товари можуть почати надходити з України на нашу митну територію. У цьому випадку нам доведеться запроваджувати захисні заходи», – додав Володимир Путін.

Російський прем’єр скасував підхід до преси

У Києві Володимир Путін залишив поза коментарями тему порушення напередодні Генеральною прокуратурою України кримінальної справи проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, якій інкримінують перевищення службових повноважень під час укладання газових контрактів у 2009 році. Володимир Путін також скасував підхід до преси у Києві. Прес-секретар глави російського уряду Дмитро Пєсков пояснив це тим, що Володимир Путін вирішив продовжити спілкування з Президентом України Віктором Януковичем.

Загалом, на зустрічі російського прем’єр-міністра та українського глави держави сторони торкнулися, зокрема, питання російських інвестицій в економіку України. Однак, як видно з повідомлення прес-служби Президента, питання Митного союзу Путін та Янукович не обговорювали.
XS
SM
MD
LG