Доступність посилання

ТОП новини

У Каннах відкривається 64-й міжнародний кінофестиваль


Канни – У французькому курортному місті Каннах сьогодні відкривається щорічний міжнародний кінофестиваль. Протягом 10 днів буде показано десятки нових фільмів із усього світу. Перегляди відбуватимуться щодня з раннього ранку до пізньої ночі. Місто заповнять зірки кіноіндустрії, відбудуться сотні різноманітних вечірок.

Організатори традиційно приділяють фільмові, який відкриває захід, особливу увагу. Зазвичай обирається якийсь фільм, що може принести втіху місцевим глядачам, дасть їм нагоду пишатися своєю країною. Часто в Каннах це французький фільм, навіть якщо він і не найкращої якості.

Цього року фестиваль відкриває стрічка «Опівночі у Парижі» американського режисера Вуді Аллена, яка йде поза конкурсом. Аллен дуже популярний у Франції. Його практично можна назвати почесним французом. Крім того, події відбуваються у столиці Франції. А ще у стрічці залучена дружина президента Франції співачка Карла Бруні. Тож на відкритті очікується і його присутність.

Щодо конкурсної програми, то наразі складно сказати, хто може претендувати на перемогу. Адже фільми вперше демонструються лише в Каннах, а тому на цьому етапі можна орієнтуватися лише за іменами режисерів й акторів. Зокрема, з нетерпінням очікується фільм братів Дарденнів із Бельгії «Хлопчик із велосипедом». Критики кажуть, що в останні 15 років вони були авторами надзвичайно захоплюючого кіно з такими фільмами, як «Обіцянка» та «Дитина».

Знову у Каннах іспанський режисер Педро Альмодовар із дещо нетиповим для себе фільмом, де у головній ролі грає Антоніо Бандерас. Альмодовар є улюбленцем Каннів, проте досі йому ще не вдавалося виграти Золоту пальмову гілку.

Інтерес викликає й картина «Поговори про Кевіна» режисера Лінн Рамзей із Тілдою Свінтон у головній ролі.

Україна в конкурсній програмі короткометражних фільмів

Україна представлена в конкурсній програмі короткометражних фільмів. До неї відібрано фільм молодої режисерки Марини Вроди «Крос». Його демонстрація в Каннах відбудеться в останній день фестивалю – 21 травня.

Днями Марина Врода розповіла про свій фільм Радіо Свобода. «Це – сучасний фільм. Діти біжать крос. Я так само його бігала в школі, потім в інституті, а зараз я розповідаю, як ми його бігли і як всі ще бігтимуть. Така якась поетична штука. Її важко перекладати. Тобто є якісь внутрішні рухи, є зовнішні. І цей стик мені дуже подобався. Було дуже цікаво, коли ти можеш, використовуючи конкретні образи, створювати абстрактний», – сказала Марина Врода.

Картина не зводиться до простої пробіжки. Це своєрідний натяк на Україну – куди вона біжить і для чого?

Ця робота – спільний проект України та Франції. Зйомки проходили у вересні минулого року, протривавши менш як тиждень. Зайняті лише непрофесійні актори, і це малобюджетне кіно – воно обійшлося у 3,5 тисячі євро. Як зазначила сама режисер, половину суми вона надала з власної кишені.

І знову, як і торік, Україну в Каннах представляє фільм російською мовою. Отака тенденція вимальовується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG