Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликає до ширших санкцій проти Білорусі


Прага – Європейський Союз відреагував на те, що в Білорусі не поліпшується політичне становище, і закликав до суворіших економічних санкцій проти білоруського режиму та розширення списку офіційних осіб, яким заборонено подорожі до Європи. Європейські парламентарії також засудили ув’язнення та суди над білоруськими опозиціонерами, включно з кандидатами на президента. Офіційний Мінськ заявляє, що такий підхід суперечить принципам добросусідства.

Суворіші санкції щодо білоруської влади підтримали всі провідні партії Європейського Союзу. Зокрема, йдеться про спрямовані економічні санкції проти державних підприємств Білорусі. Резолюція також закликає до збільшення допомоги демократичним опозиційним партіям, громадським організаціям та незалежним засобам масової інформації у цій країні.

Європейський Союз вже заморозив активи та заборонив видачу віз майже 170 білоруським урядовцям, включно з президентом Олександром Лукашенком. Це реакція на те, як білоруська влада переслідує своїх опонентів після грудневих президентських виборів.

Відтоді білоруська репресивна машина не зупинилася. Перед судом постала низка опозиційних політиків, включно з п’яти суперниками Олександра Лукашенка на президентських перегонах.

Тому євродепутати вирішили ще раз привернути увагу світу до цих подій. Чарльз Таннок, депутат Європейського парламенту з Великої Британії, є одним зі співавторів резолюції щодо Білорусі.

Хоча цей документ є лише рекомендацією для ЄС і його партнерів, в інтерв’ю Радіо Свобода Чарльз Таннок висловив сподівання, що Європейський парламент зможе вплинути на такі держави, як Білорусь.

«Нас розглядають у світі як взірець у справі підтримки базових свобод, демократії і верховенства права. Я не кажу про те, що це неминуче призводить до зміни політики урядів, але це їх і бентежить і попередить інших людей, яких цікавить наша думка і те, що відбувається в цих країнах», – говорить Таннок.

Європейські парламентарі вважають, що всі судові вироки щодо білоруських опозиціонерів з початку року були політично вмотивованими, адже суди проводили за зачиненими дверима, затримані не мали змогу запросити своїх свідків і не мали належного доступу до адвокатів.

Євродепутати називають звинувачення проти колишніх кандидатів на президента Білорусі незаконними і закликають негайно їх виправдати, так само, як й інших учасників протестів проти грудневих виборів.

У Брюсселі також стурбовані становищем, в якому опинилися білоруські мас-медіа. Резолюція закликає білоруську владу зупинити закриття тижневиків «Народна воля» і «Наша нива», а також не обмежувати доступ до двох незалежних порталів – «Хартія’97» і «Білоруський партизан».

Це вже третя резолюція Європейського парламенту щодо Білорусі з початку цього року.

Мінськ: у Брюсселі хочуть підірвати добробут білорусів

Міністерство закордонних прав Білорусі у відповідь заявило, що в Брюсселі спотворено трактують події у їхній країні.

Білоруські дипломати також звинуватили авторів резолюції в тому, що вони намагаються підірвати стабільність білоруського суспільства і добробут людей.

Офіційний Мінськ пообіцяв кроки у відповідь проти персоналій і структур, які «генерують антибілоруські дії».

Водночас у Мінську триває суд над низкою білоруських опозиціонерів, серед яких колишній кандидат на президента, керівник громадської кампанії «Європейська Білорусь» Андрій Санніков. Прокурор вимагає для нього семи років ув’язнення за звинуваченнями в організації масових безладів. Вирок мають оголосити 14 травня.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG