Доступність посилання

ТОП новини

Мінський вибух: кому це вигідно


Президент Олександр Лукашенко відвідав після вибуху місце трагедії
Президент Олександр Лукашенко відвідав після вибуху місце трагедії
Прага – Вибух у понеділок у час пік у мінському метро, за останніми даними, позбавив життя 12 осіб і понад 150 залишив пораненими. Як зазначають експерти, бомба була закладена так і складена з таких компонентів, щоб мати максимальну смертоносну дію. Це перший такий масштабний вибух, спрямований проти цивільного населення у Білорусі, яка досі була на периферії уваги світових терористів і не має внутрішніх конфліктів, які б відзначалися використанням сили.

Відповідальності за цей вибух ніхто не взяв, але відразу після трагедії президент Білорусі Олександр Лукашенко виголосив свої версії. «Я не виключаю, що це – «подарунок» із-за кордону. Але ми також маємо шукати і всередині», – сказав білоруський керівник.

Білоруська опозиція побоюється, що винною визнають саме її, адже в офіційних засобах масової інформації вже пов’язують вибух із демонстрацією опозиції в день президентських виборів 19 грудня минулого року.

У білоруському інтернет-співтоваристві шукають відповіді на питання, хто це зробив, запитуючи, кому це вигідно. І доходять висновку, що найбільше від вибуху може отримати дивідендів сам президент Лукашенко, який може використати вибух для прикриття деяких своїх політичних кроків, які інакше громадськість могла б і не прийняти.

Допомога з Москви

Протягом останніх тижнів Білорусь похитнула масштабна економічна криза, коли населення почало скуповувати валюту і товари тривалого користування та продукти. Криза змусила президента Лукашенка звертатися до Москви по допомогу – стабілізаційний кредит у 3 мільярди доларів.

Відразу після вибуху Москва запропонувала і експертну допомогу. Полковник російської служби безпеки Володимир Луценко заявив, що він «на 100 відсотків упевнений», що бомба в Мінську – справа рук міжнародного ісламського тероризму.

«Коли вони вбивають невинних жінок і дітей на вулицях мирного міста, всі перелякані і кожного це зачіпає. Вони підривають мечеті в Іраку та Пакистані. Вони підривають багатоквартирні будинки в Москві. Вони підривають хмарочоси в Америці», – сказав офіцер російських спецслужб.

При цьому Володимир Луценко назвав «абсурдними» версії, що вибух організувала сама білоруська влада чи слабка і розрізнена білоруська опозиція. «Вони те саме говорили про Москву, що ніби ФСБ підірвала Росію, що Путін підірвав будинки з цивільними для того, щоб прийти до влади. Ми вже чули ці дурниці раніше. Мене не дивує, що ми чуємо їх знову», – сказав Луценко.

Перестановки у владній еліті

Але в Білорусі немає історії ісламістського руху.

Бомба, яка вибухнула у Вітебську у 2005 році, поранила 40 осіб. Тоді ніби антилукашенківська група взяла на себе відповідальність за напад, але нікого так і не притягнули до відповідальності.

Ще один вибух стався у липні 2008 року, коли вибухнула бомба і поранила близько 50 людей, що були присутні на концерті до Дня незалежності, на якому був і президент Лукашенко. Знову були проведені масові затримання, передусім у лавах опозиції, але відповідальних так і не вдалося встановити.

Деякі білоруські оглядачі вважають, що і нинішній випадок президент Лукашенко використає, по-перше, для того, щоб відволікти увагу населення від дедалі більших економічних труднощів та невдоволення своєю владою, а з іншого боку, як наголошує білоруський політолог Юрій Чаусов, для того, щоб реорганізувати сили безпеки, на які він досі найбільше покладався у справі збереження своєї влади.

«Гадаю, буде перерозподіл впливу серед владної еліти, і немає впевненості, що він буде на користь безпекових структур. Вони стали занадто сильними протягом останнього часу, і режим занадто від них залежить», – вважає політолог.

Зняття з посад деяких керівників сил безпеки, які проводили післявиборчі репресії, могло б, на думку експерта, навіть допомогти поліпшити стосунки з Заходом, який наклав санкції на Білорусь через погром опозиції і масові арешти демонстрантів, які вийшли на центральну площу Мінська опротестувати порушення виборчого законодавства.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG