Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці виступили на захист своїх прав


Під парламентом стартував Весняний марш протесту, Київ, 19 травня 2011 року
Під парламентом стартував Весняний марш протесту, Київ, 19 травня 2011 року

Київ – Близько 5 тисяч підприємців та представників профспілок із різних регіонів України приєдналися до Весняного маршу протесту, який представники парламентської опозиції та громадські об’єднання організували під стінами Верховної Ради. Вони вимагали внести зміни до законодавства, які б дали змогу зменшити податковий тиск на бізнес і збільшити добробут пересічних українців. Втім, у Верховній Раді запевняють, що ці вимоги вже враховані в урядових законопроектах.

Підприємці вийшли на весняний марш протесту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У руках протестувальників – державна символіка, прапори громадських об’єднань та гасла: «Не обмежуйте наші права», «Влада – стоп! Народ – вперед!», «Президенту – імпічмент!».

Більшість учасників мітингу – це представники малого бізнесу з українських міст і містечок, від Луганська до Львова.

Вони запевняють, що вийшли на вулицю через те, що за останній рік їхні доходи лише зменшуються, а податковий тиск зростає.

Серед організаторів протесту – народний депутат від БЮТ Наталія Королевська. Вона закликала людей об’єднуватися для того, щоб відстоювати свої права перед владою.

«У нас залишилася одна можливість – об’єднуватися і вимагати. Ми не дозволимо, щоб кожного з нас задушили поодинці і заткнули рота. Ми не дозволимо кожного з нас позбавити робочого місця і останнього доходу. Допоки ми разом, ми непереможні», – сказала депутат під час мітингу.

Народні реформи частково збіглися з урядовими?

Учасники мітингу підготували пакет законопроектів, що отримав назву «Народні реформи», та список вимог, які уповноважені представники занесли до Верховної Ради та до будинку уряду.

Головні вимоги – скасування перевірок малого бізнесу, зменшення ставки єдиного податку та зменшення єдиного соціального внеску, а крім того – збільшення зарплат і пенсій, відставка уряду та припинення переслідування громадських активістів, зокрема організаторів «податкового Майдану».

Чимало лідерів об’єднань підприємців зізнаються, що правоохоронці у регіонах проводили з ними профілактичні бесіди, розпитували про кількість охочих приєднатися до акції, а потім перешкоджали їм їхати до Києва.

Тим часом спікер Верховної Ради Володимир Литвин відзначив, що уряд вже запропонував зміни до законодавства, які відповідають вимогам підприємців.

«У нас скоро буде до чотирьох десятків законодавчих актів, які стосуються тих чи інших аспектів Податкового кодексу, і є напрацювання, узагальнені профільним комітетом. І є ініціатива Кабміну, – розповідає спікер. – Тому врахуємо і законодавчі пропозиції депутатів, які заслуговують на увагу, в тому числі й підприємницькі. Гадаю, наступного пленарного тижня ми розглянемо урядовий законопроект із таким прицілом, щоб до завершення сесії ми прийняли вичерпне рішення».

За словами спікера, податкове законодавство потребує не лише тих змін, яких вимагають підприємці. Наприклад, повернути місцевим органам влади право розпоряджатися дорожнім збором, щоб вони могли ремонтувати автошляхи.

Потреби малого бізнесу враховані в урядовому законопроекті про зміни до Податкового кодексу, а отже, для протестів немає підстав, говорить голова комітету Верховної Ради з питань фінансів банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник.

«Запропоновано концепцію, яка нині дуже приваблива для малого бізнесу: у 3–5 разів збільшення обігу, зниження ставки податку удвічі та інші питання, зокрема, значне коригування єдиного соціального внеску. Сьогодні говорити про якийсь тиск із боку підприємців недоцільно. Треба просто читати закони та урядові пропозиції, які подаються офіційно та ухвалюються в парламенті», – сказав депутат.

Влада не може змінюватися без тиску на неї – експерт

Нинішня акція під стінами парламенту є наслідком того, що уряд не вважає за потрібне узгоджувати свої дії із громадськістю, пояснює політолог Віктор Небоженко.

«Уряд щось робить, але при цьому не рахується з уявленнями широких верств населення. Між ними немає комунікації. Більше важливий ритм тиску на владу, аніж ефективність кожної конкретної акції, щоб влада розуміла, що справа не лише в рейтингах і в сильному спецназі. Це важливо, бо це змушує владу змінюватися», – вважає політолог.

Активісти громадянської кампанії «Вперед» збираються провести наступну акцію протесту 14 червня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG