Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція готова зібрати гроші на заставу для Луценка


Київ – Фракції «Наша Україна – Народна самооборона» і «БЮТ-Батьківщина» в п’ятницю покинули залу Верховної Ради на знак протесту проти утримання під вартою Юрія Луценка, якого звинувачують у зловживанні службовим становищем. Як заявляють представники опозиції, життя колишнього міністра внутрішніх справ, який оголосив голодування, під загрозою. Як повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода дружина колишнього урядовця Ірина Луценко, зараз Юрій Луценко попри погане самопочуття наполягає на власній участі 23 травня у засіданні суду, де розглядатимуть, зокрема, і питання про зміну запобіжного заходу.

Зі спільною заявою від парламентської опозиції виступив голова фракції НУНС Микола Мартиненко. За його словами, Юрієві Луценку вже давно мав бути змінений запобіжний захід, але щодо нього влада застосовує подвійні стандарти: поки колишній голова МВС перебуває під вартою, «на волі спокійно гуляють ті, хто здійснював побиття громадян, зчиняв стрілянину, скоював мільйонні і мільярдні зловживання».

Микола Мартиненко повідомив, що близько ста депутатів готові взяти Юрія Луценка на поруки та внести за нього грошову заставу.

«Прокуратура з великими натяжками інкримінує Луценкові 970 тисяч гривень (зловживань), – зазначив лідер фракції НУНС. – У разі потреби ми готові негайно внести за нього цю суму. Це погоджена позиція всіх підписантів. Тоді зникнуть навіть формальні зачіпки для його утримання під вартою».

На депутатів-опозиціонерів тисне… вулиця

Натомість голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що вони не підтримують ініціативу щодо звільнення Юрія Луценка з-під варти. За словами Єфремова, згідно з законом, відповідне рішення має ухвалюватися слідчим. Він назвав неприпустимим парламентський тиск на слідство.

Пояснюючи демарш опозиції, депутат-б’ютівець Михайло Волинець зазначив, що активніше боротися за звільнення Юрія Луценка від опозиціонерів вимагають прості виборці.

«Знаючи Луценка, його характер, можу сказати, що він просто так не вийде з голодування. До мене на вулиці підходять люди і звинувачують, кажуть: «Чому ви здали Луценка?!» Я не знаю, за що мені виправдовуватись. За дії влади?» – розповів депутат.

Суд над Луценком засекретять

Про аморальний характер дій проти Юрія Луценка каже і відомий громадський діяч, колишній посол України в Сполучених Штатах Юрій Щербак.

«Якщо є така ситуація, коли людина в СІЗО перебуває на межі голодної смерті, ми не можемо мовчати. Тому що це аморально! Шкода, яку він нібито завдав державі, не йде в жодне порівняння з життям людини», – заявив Юрій Щербак.

Дружина Юрія Луценка Ірина повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода, що судове засідання у справі її чоловіка, очевидно, буде закритим. «Бо з 47 томів кримінальної справи один том має гриф «секретно». Там, де йдеться про стеження у справі про отруєння Ющенка», – пояснила вона.

Судове засідання у справі Юрія Луценка має відбутися в понеділок 23 травня, повідомив адвокат колишнього урядовця. Очікується, що суд на попередньому засіданні може розглянути питання про зміну запобіжного заходу для Юрія Луценка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG