Доступність посилання

ТОП новини

Більшість львівських студентів байдуже спостерігає за змінами у вищій освіті


Дебати під відкритим небом «Вища освіта: через терни в нікуди?» у Львові, 25 травня 2011 року
Дебати під відкритим небом «Вища освіта: через терни в нікуди?» у Львові, 25 травня 2011 року

Львів – Дебати під відкритим небом «Вища освіта: через терни в нікуди?» сьогодні організували у Львові студентські та громадські об’єднання. Дискусія запланована у рамках Всеукраїнської акції протесту студентства проти деградації вищої освіти. Але запрошені ректори львівських вишів проігнорували цей захід, як і львівські студенти.

Біля пам’ятника письменникові Івану Франку зібрались лише кілька громадських активістів та експертів. Тим часом студенти байдуже проходили повз акцію. «Студенти не прийшли на дебати, бо у них сесія», пояснили організатори акції.

Майже рік в Україні тривають дискусії про новий закон про вищу освіту. Студенти різних міст висловлювали свої зауваження щодо законопроектупід час протестів і круглих столів. Натомість який саме із запропонованих законопроектів парламентарів, Міносвіти чи комітету з питань науки потрапить на розгляд Верховної Ради, невідомо, каже голова студентського уряду Львівського університету імені Франка Роман Яцикович. Адже кожен документ має певні відмінності.

Натомість львівські студентські товариства вимагають незмінної оплати за 5 років для платників-студентів, дотримання прав і норм студентського самоврядування.

«Студентам варто свої пропозиції надати Міносвіти, брати участь у дискусіях і доносити своє бачення закону про Вищу освіту. Представники студентства входять в експертну комісію Міністерства», зауважив Роман Яцикович.

Необхідна реальна автономія університетів

Тим часом у Міністерстві освіти і науки не бачать підстав для студентських протестів, бо вважають, що у законопроекті «Про вищу освіту» враховані всі важливі пропозиції студентських організацій. Це незмінна плата за цілий період навчання, стипендії на рівні прожиткового мінімуму, збереження держзамовлення на рівні 51 відсотка, а також вільний вибір навчальних дисциплін у рамках освітніх планів, що надасть більшу свободу вишам.

Допоки університети не матимуть автономії, не може бути мови про жодні реформи у вищій освіті, наголосив під час вуличних дебатів голова Конфедерації вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов.

А поки тривають дискусії щодо законопроекту про вищу освіту, чимало молодих людей намагаються продовжувати навчання за кордоном або ж туди виїхати на роботу і постійне проживання, зауважила студентка Франкового університету Олена.

«В Україні останнім часом відбуваються якісь такі незрозумілі речі. Чи то свідомо, чи ні, не знаю, але Україна лише псує собі імідж у світі», констатувала майбутній філолог.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG