Доступність посилання

ТОП новини

Азаров обіцяє знизити комунальні платежі завдяки єдиному алгоритму


Київ – Уряд обіцяє розпочати календарне літо з ухвалення єдиного алгоритму розрахунку комунальних тарифів. Як обіцяє Прем’єр-міністр Микола Азаров, завдяки цьому комунальні тарифи у багатьох випадках вдасться знизити. Натомість експерти скептично оцінюють наслідки такого нововведення і радять урядовцям більше уваги приділяти програмам енергозаощадження.

За словами голови уряду, Кабінет Міністрів завершив аналіз обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги по всій країні. Стан справ у цій галузі Микола Азаров порівняв із «занедбаною хронічною хворобою».

Прем’єр-міністр пообіцяв, що уряд уже 1 червня затвердить єдиний алгоритм розрахунку комунальних тарифів, а також покарає винних у занедбаному стані житлово-комунальній галузі.

При цьому Микола Азаров закликав громадян активніше долучатися до обговорення житлово-комунальних проблем. Він запевнив, що «результат буде наочний і зрозумілий: у багатьох випадках випадках тарифи вдасться знизити».

Екс-міністр вважає, що Азаров «винайшов велосипед»

Між тим колишній міністр житлово-комунального господарства, а нині голова громадського альянсу «Нова енергія» Павло Качур переконаний, що урядові новації не вплинуть істотно на ціну комунальних платежів.

«Якщо Азаров говорить як про відкриття про єдиний алгоритм розрахунку комунальних послуг, то це неправильно, – переконаний Павло Качур. – Бо в Україні діє єдина для всіх регіонів методика рохрахунку комунальних послуг. Можна змінити одну-дві складові в цьому розрахунку, але це незначні коливання. Ні як послуга, ні за ціною єдиний алгоритм не дасть користі громадянам».

Натомість Павло Качур радить владі звернути увагу на програми заощадження ресурсів та оновлення комунальних фондів, адже саме зношеність інфраструктури часто призводить до надмірних витрат. За його словами, «ключова проблема нашої житлово-комунальної сфери в надмірному споживанні і неефектинвій генерації послуг».

Влада не завжди дотримується обіцянок

Спостерігачі зазначають, що чинна влада не завжди дотримується обіцянок щодо вартості комунальних послуг.

Навесні минулого року після «харківських домовленостей» «газ в обмін на флот» між Росією та Україною, Віктор Янукович наголосив, що завдяки цим домовленостям комунальні тарифи і ціна на газ не будуть підвищуватися. Проте через три місяці ціна на газ для населення зросла на 50 %, а невдовзі зросли й комунальні платежі.

Крім того, на початку року представники влади запевняли, що після подорожчання комунальні послуги стануть якіснішими. Натомість Павло Качур та експерт Інституту імені Горшеніна Володимир Застава зазначають: дані досліджень, проведених їхніми інституціями, не дають підстав говорити про те, що якість комунальних послуг після подорожчання стало кращою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG