Доступність посилання

ТОП новини

Мінімальна зарплата має становити 4 тисячі гривень – профспілки


Київ – Підвищення заробітних плат та пенсій до 4 тисяч гривень вимагають профспілки від Президента Януковича. У Національному форумі профспілок кажуть, що саме ця цифра відповідає прожитковому мінімуму. Але, за словами представників влади, такі цифри є нереальними.

Мінімальна зарплата та пенсія мають становити, щонайменше, 3 тисячі 900 гривень. На цьому наголошуютьть у Національному форумі профспілок.

Як яказав Радіо Свобода голова Форуму Мирослав Якибчук, саме ця цифра сьогодні відповідає прожитковому мінімуму.

«Ми прорахували, що при сьогоднішніх цінах, при сьогоднішніх комунальних та інших послугах мінімум для життя людини становить 3900 гривень, – зазначає Якибчук. – Є закон, що кожного місяця потрібно перераховувати прожитковий мінімум, залежно від інфляції та підвищення цін. Але, на жаль, на сьогоднішній день і Кабінет Міністрів, і Верховна Рада ігнорують закони, не виконують їх».

Прожитковий мінімум у 4 тисячі не відповідає економічній коректності?

У цьогорічному бюджеті закладене кількаразове підвищення соціальних виплат. Згідно із цим, на кінець року сума прожиткового мінімуму має становити 953 гривні, а мінімальна зарплата – 1004 гривні.

Що ж до підвищення, про яке говорять у Національному форумі профспілок, то наразі, як сказав Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков, це нереально.

«Все ж таки є якась економічна коректність. А чому не 40 тисяч гривень? Можна вимагати і так, – коментує регіонал. – Є у нас нинішня динаміка, є перспективи того, як буде змінюватися мінімальна зарплата та пенсія, виходячи з певних економічних показників. Це не є реальним. Немає джерел у бюджеті, немає інших можливостей. Збільшення зарплат та пенсій заплановане у держбюджеті на цей рік, це буде і в наступному році. Але, безперечно, не таким шляхом».

Інфляція у 50 відсотків

За словами голови Комітету економістів України Андрія Новака, сьогодні 4 тисячі гривень і справді є прожитковим мінімумом. Проте за нинішніх умов привести мінімальні зарплати та пенсії до цієї цифри нереально. Єдиний варіант, як це можна було б зробити, – взяти у борг.

Хоча, наголошує Андрій Новак, це мало б негативні наслідки для української економіки.

«Сьогодні я можу порекомендувати уряду зробити хоча б незначне підвищення прибутків у тій частині, яка фінансується із державного бюджету, щоб хоча б трохи врівноважити динаміку росту цін і прибутків, – говорить економіст. – Офіційна статистика, яка рахує інфляцію за минулий рік на рівні 9 відсотків, а за місяці цього року на рівні 4 відсотки – абсолютно не відображає реальної дійсності».

За останній рік, наголошує Андрій Новак, реальна інфляція в Україні становила приблизно 40–50 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG