Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пригрозила слідчому арештом – заступник Генпрокурора


Київ – Слідчі у справі Юлії Тимошенко працюють під політичним тиском з боку соратників лідера опозиції. Про це в середу з трибуни Верховної Ради заявив перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін, який проінформував депутатів про кримінальні справи, порушені проти екс-Прем’єр-міністра. Він також запевнив депутатів, що слідство ведеться неупереджено, а провину встановлюватиме суд. У свою чергу екс-прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що порушені проти неї справи є замовними й сфальсифікованими, і представники влади згодом відповідатимуть за політичні переслідування опонентів.

Перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін розповів депутатам про всі кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, які були порушені і навіть закриті попередніми керівниками відомства.

«Відносно Юлії Володимирівни Тимошенко порушено 12 кримінальних справ. Всі ці справи про посадові злочини. Вісім справ були зариті особисто Генеральним прокурором Піскуном Святославом Михайловичем», – зауважив він.

Крім того, заступник Генпрокурора розповів навіть про кримінальну справу, порушену свого часу проти Юлії Тимошенко Росії.

На незаангажованих слідчих тисне опозиція – Кузьмін

За словами Рената Кузьміна, зараз проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко порушені чотири кримінальні справи, але він назвав лише три: про нецільове використання коштів, отриманих за Кіотським протоколом, про придбання автомобілів швидкої допомоги і справа щодо газових контрактів. Слідство в усіх справах уже завершене, зараз Юлія Тимошенко та її адвокат ознайомлюються з матеріалами.

Заступник Генпрокурора запевнив, що відсутня будь-яка політична заангажованість слідства, хоча слідчі працюють напружено і під шаленим тиском. Адже, за його словами, соратники екс-прем’єра завалили слідчих запитами, а сама Юлія Тимошенко навіть погрожує їм.

«Останній раз слідчому було сказано, що він, а також інші посадові особи прокуратури будуть заарештовані одразу після того, як Тимошенко прийде до влади», – повідомив Ренат Кузьмін.

Відповідаючи на запитання депутатів, Ренат Кузьмін зауважив, що у кримінальній справі щодо газових контрактів є також свідчення колишнього Президента Віктора Ющенка. Також він не виключає, що проти Юлії Тимошенко може бути порушена ще одна кримінальна справа – щодо зловживань у Міністерстві охорони здоров’я.

Тимошенко пригрозила самому Пшонці

Представники парламентської більшості схвально оцінили звіт першого заступника Генпрокурора. Депутат-комуніст Петро Цибенко залишився задоволений інформацією, яку оприлюднив Ренат Кузьмін. За його словами, «той ступор, у якому перебуває сьогодні так звана опозиція, свідчить про те, що Генпрокуратура врешті-решт вийшла на справжні злочини».

Депутати-б'ютівці прийшли у середу до парламенту у футболках із написами «Свободу політв’язням», «Ні політичним репресіям». Невдоволені тим, що звітувати перед депутатами не прийшов безпосередньо Генпрокурор, та на знак протесту проти політичних переслідувань фракція «БЮТ-«Батьківщина» на час виступу Рената Кузьміна залишила сесійну залу.

Згодом Юлія Тимошенко у кулуарах парламенту дала брифінг, на якому прокоментувала виступ Рената Кузьміна.

«Пшонка до Верховної Ради не прийшов по одній простій причині. Він знає, що всі справи політичні, сфальшовані, замовні. І він не хоче брати відповідальність за цей фальсифікат… Через короткий час він буде відповідати за кожну нечесно порушену справу», – пообіцяла екс-прем’єр.

Коментуючи інформацію про можливість порушення нової кримінальної справи, Юлія Тимошенко зазначила, що відповідальність за ці держзакупівлі несе колишній міністр охорони здоров’я, який, за її словами, «є людиною Азарова». Відповідаючи на запитання журналістів, Юлія Тимошенко не підтвердила, але й не спростувала твердження Рената Кузьміна про тиск на слідство, а також не відповіла на запитання про те, чи справді вона погрожувала слідчому.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG