Доступність посилання

ТОП новини

Герман готова створювати для Януковича громадське мовлення


Головного управління з гуманітарних питань Адміністрації Президента Ганна Герман
Головного управління з гуманітарних питань Адміністрації Президента Ганна Герман

Київ – Громадському мовленню в Україні бути, заявила керівник Головного управління з гуманітарних питань Адміністрації Президента Ганна Герман. За її словами, проект закону про громадські телебачення і радіо узгоджений з Кабінетом Міністрів і найближчим часом документ буде спрямований до Верховної Ради. Водночас медіа-експерти та опозиція висловлюють побоювання, що під виглядом створення громадської мовної організації влада може створити ще один засіб масової пропаганди.

Кабінет Міністрів схвалив законопроект про створення суспільного телебачення. Про це повідомила радник Президента Ганна Герман, яка була присутня на обговоренні питання. Вона зазначила, що уряд розглянув низку поправок фінансового характеру до цього законопроекту.

«Його розробляла громадська рада на завдання і на виконання ідеї Президента України. Ми залучали і Вікторію Сюмар, і інших експертів. Вони допомагали, але я думаю, що все ж буде ще багато роботи над цим законопроектом. Але ми намагатимемося, щоб громадські організації, які будуть складати Громадську раду телебачення і радіо, впливали на редакційну політку, формували її», – зауважила Герман.

Влада порадилася з експертами і не врахувала їхні пропозиції – Сюмар

Утім, незалежних експертів хоч і залучали до роботи над законопроектом, але більшу частину їхніх порад проігнорували, заявила Радіо Свобода директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Закон має гарантувати незалежність і високий фаховий рівень осіб, які увійдуть до керівного органу суспільного мовника, наголосила вона.

«Там тільки записана одна людина від медіа-організацій, 14 представників від громадських організацій і 7 представників від органів влади, – каже вона. – Ми пропонували взагалі зменшити Громадську раду тому, що дійти консенсусу буде надзвичайно важко, і ефективність буде низькою. З іншого боку, ми пропонували делегувати туди медіа-фахівців, людей які пропрацювали, які мають авторитет у галузі, які розуміються на цьому. Тому що люди, які є фахівцями, вони не до кінця розуміють, що таке стандарти журналістики. Вони не зможуть привнести високих стандартів, новітніх напрямків для розбудови громадського мовлення».

Влада може профанувати ідею громадського мовлення – Ар’єв

Законопроект, напрацьований в адміністрації чинного Президента, може передбачати створення лише такої мовної організації, яка буде залежною від влади і не зможе надавати населенню збалансованої інформації, зазначає депутат від НУНС Володимир Ар’єв.

«Мене дуже дивує позиція Партії регіонів і пані Герман зокрема. Тому що, коли вони пропонують свою, то вони жодним чином ні з ким не хочуть радитися. То вони зробили в кулуарах, в кабінетах, на «міжсобойчику». І пропонують лише свій варіант. Хочете приймайте, хочете не приймайте, але він все одно буде реалізований. Це не громадське мовлення може бути в результаті, а профанація, як уже не один раз показувала у своїй законотворчій діяльності Партія регіонів», – наголосив опозиціонер.

За словами Ганни Герман, проект закону передбачає створення громадського мовлення на базі нинішнього державного «Першого каналу».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG