Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012: чи встигне Україна? (огляд європейської преси)


Лондон – Британська газета Independent висловлює занепокоєння загальною готовністю України до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Болгарська «Труд» критикує Євросоюз за відмову прийняти Болгарію до Шенгенської зони, яка не має внутрішнього прикордонного контролю.

Британська газета Independent, яка належить російському мільйонерові і колишньому агентові КДБ Олександрові Лебедєву, пише про проблеми з підготовкою України до Євро-2012. Ці проблеми, згідно з виданням, стосуються розбудови інфраструктури. Щоденник повідомляє про інспекційну поїздку представників керівного європейського футбольного органу УЄФА українськими містами, що прийматимуть турнір влітку наступного року. У статті приділяється досить багато уваги зусиллям, які докладає для організації Євро-2012 у Харкові мільярдер Олександр Ярославський. Його названо «харизматичною» людиною та «живим доказом того, якими темпами відбуваються зміни в Україні». Повідомляється, що на гроші Ярославського було відремонтовано харківський стадіон, будується нова злітно-посадкова смуга і термінал на місцевому летовищі. Газета пише, що Харків до чемпіонату забезпечить 2 тисячі готельних номерів та велику фан-зону у міському парку. Щодо підготовки Львова, то у статті стверджується, що українські урядовці применшують проблеми зі спорудженням стадіону й інфраструктури там. Автор повідомляє, що будівельники працюють цілодобово, намагаючись надолужити згаяний час. Мовиться і про те, що дехто в Україні виступає проти проведення Євро-2012: автор зустрів таких людей у Львові. Але найбільшу тривогу викликає стан справ на київському «Олімпійському» стадіоні, бо вартість його будівництва зросла вдвічі порівняно з кошторисом, а будівельники серйозно відстають із терміном, зазначає британська газета.

Під час зустрічі у четвер міністрів внутрішніх справ країн ЄС Болгарії та Румунії було відмовлено у прийнятті до Шенгенської зони, у межах якої нема внутрішнього прикордонного контролю. Болгарська газета «Труд» не приховує обурення: «Крім того, що Болгарія виконала всі критерії, пов’язані з технічним боком прикордонного контролю, ще й Європейський парламент величезною більшістю голосів дозволив їй вступити до Шенгенської зони. Ці незаперечні факти були відкинуті через безпідставні сумніви політиків». У статті мовиться, що деякі міністри побоюються високого рівня корупції в Болгарії. Тоді треба було б виключити із Шенгену Грецію, де рівень корупції ще вищий, вважає автор. Також були сумніви, що Болгарія здатна належно стерегти кордони ЄС. У такому випадку варто виключити Італію, яка не може дати собі раду з африканськими іммігрантами… «Нам не лишається нічого іншого, як висловити жаль щодо рішень, які ухвалює стара Європа з її, мовляв, такою сильною демократією», – наголошує болгарське видання.

Британська Daily Telegraph важає безглуздим будівництво владою Туркменистану нового курортного міста Аваза на Каспійському морі. На будівництво 8 нових готелів за наказом «президента-ексцентрика» Бердимухамедова було витрачено приблизно мільярд євро, але відвідувачів на курорті мало. Автор пише, що в його новому багатоповерховому готелі було, крім нього, ще лише 14 туристів. Туркменська влада вбачає в Авазі новий Дубай, але британська газета має сумнів: неподалік курорту розташований нафтопереробний завод, а вода у морі холодна навіть у червні. Летовище, яке подається як «міжнародне», приймає лише внутрішні рейси, одержання туркменської візи є подвигом, а з кранів тече іржава вода. Ну, і на додаток – така мала проблема, як те, що в Туркменистані режим є одним із найбільш репресивних у світі. Автор пише, що, незважаючи на низькі ціни готельних номерів, не лише британські курортники, але й любителі сонця з начебто поблизьких України і Росії оминатимуть Авазу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG